Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата съобщи за руска хакерска атака срещу страницата си


Говорителката на главния прокурор Иван Гешев Сийка Милева
Говорителката на главния прокурор Иван Гешев Сийка Милева

Прокуратурата съобщи за хакерска атака срещу официалната си интернет страница. Това се казва в съобщение на говорителя на главния прокурор Сийка Милева, публикувано във фейсбук.

„Първоначалната информация сочи, че и в случая се касае за хакерска атака с източник Руската федерация“, пише Милева. Тя добави, че прокуратурата ще се самосезира и ще възложи проверка по случая на ДАНС и ГДБОП.

Милева свърза атаката с обявените нови санкции по глобалния американски закон „Магнитски“. Част от обвинените бяха свързани с руското влияние в България.

В списъка на санкционираните лица попаднаха бившият финансов министър и бивш депутат от ГЕРБ Владислав Горанов, бившият енергиен министър и бивш народен представител от БСП Румен Овчаров, обвиненият в шпионаж в полза на Русия лидер на движение „Русофили“ Николай Малинов и двама бивши директори на АЕЦ “Козлодуй” - Александър Николов и Иван Генов. Всички те бяха са уличени в „широко участие в корупционна дейност в България“.

По-конкретно обвинението за Овчаров е свързано с това, че многократно е участвал в корупционни договори в сферата на енергетиката с руски енергийни компании, получавайки подкупи и други облаги в замяна на договори с фиксирана цена за руски газ и ядрено гориво и договори за поддръжка на АЕЦ „Козлодуй“.

Бившите шефове на АЕЦ „Козлодуй“ Александър Николов и Иван Генов, който също беше депутат от БСП, са уличени в координирано с Овчаров получаване на „комисиони чрез корупционно пренасочване на договорите за услуги за АЕЦ „Козлодуй“ към собствените си бизнес интереси“.

САЩ обвиняват заподозрения от българската прокуратура в шпионаж Николай Малинов, че е подкупил български съдия“.

От държавното обвинение съобщиха също, че в понеделник ще бъде изискано от ГДБОП, Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП), ДАНС, НАП, КПКОНПИ, Агенцията по вписвания и други държавни органи да предоставят наличната при тях информация по отношение на лицата, включени в списъка „Магнитски“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG