Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ свалиха още един неидентифициран летящ обект. Този път край езерото Хюрън


Снимка от свалянето на друг НЛО над Южна Каролина през миналата седмица.
Снимка от свалянето на друг НЛО над Южна Каролина през миналата седмица.

САЩ свалиха четвърти неидентифициран летящ обект (НЛО) от началото на февруари. Този път това се случи край езерото Хюрън, съобщиха в неделя вечерта световните информационни агенции.

Летящият обект беше свален, след като по-рано в неделя бяха поразени други обекти в Аляска и Канада, тъй като са летели на височина, която е представлявала заплаха за пътническите самолети.

По-рано в неделя американските и канадските власти ограничиха част от въздушното пространство над езерото и бяха изпратени изтребители да прехванат и да се опитат да идентифицират обекта.

Преди дни САЩ съобщиха, че са свалили балон, който е навлязъл във въздушното им пространство с цел шпионаж. Вашингтон заподозря, че балонът е контролиран от китайската армия като част от програма за шпионаж срещу повече от 40 държави на пет континента.

Заради казуса американският държавен секретар Антъни Блинкен отмени своя визита в Пекин. Китайските власти протестираха срещу позицията на САЩ и поискаха случаят да не се преекспонира.

Последният свален обект е бил с осмоъгълна форма. Според първоначалната информация, разпространена от Пентагона, той не е представлявал военна заплаха, но е било преценено, че може да създаде риск за гражданската авиация, тъй като летял на около 6 000 метра височина над езерото Мичиган. Обектът е бил свален от изтребител F-16.

Високопоставен американски служител коментира пред телевизия Ей Би Си, че в последните три случая най-вероятно става въпрос за метеорологична апаратура.

Лидерът на демократите в Сената Чък Шумър обаче заяви, че Вашингтон все пак смята, че това са шпионски балони. По думите му китайските власти правят това не само срещу САЩ, а подобни обекти “вероятно са били из целия свят”.

“Ще оставя разузнавателната общност и контраразузнавателната общност да изяснят това. Нищо не изключвам”, каза ген. Глен Ванхърк от американските ВВС по време на брифинг в Пентагона.

Друг служител на американската отбрана, пожелал анонимност, уточни, че военните не са видели доказателства за извънземен произход.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG