Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев осъди "партиите на войната", които подкрепят изпращането на оръжие за Украйна


Президентът Румен Радев участва в ритуала по освещаване и зарязване на лозята по повод презника Трифон Зарезан, с. Устина, 14 февруари
Президентът Румен Радев участва в ритуала по освещаване и зарязване на лозята по повод презника Трифон Зарезан, с. Устина, 14 февруари

Президентът Румен Радев критикува "партиите на войната", които подкрепят изпращането на оръжие за Украйна. Това стана по време на посещение в село Устина, област Пловдив, където се проведе традиционно шествие до лозовите масиви на селото по случай Деня на лозаря и св. Трифон.

Новината идва, след като в четвъртък от Брюксел той призова правителството да не допуска предоставяне на военна помощ за Украйна в бъдеще. Това стана по време на среща на върха на лидерите на държавите от Европейския съюз (ЕС), в която се включи и украинският президент Володимир Зеленски. Киев осъди позицията на българския президент.

„Хора, които не разбират абсолютно нищо от военно дело, правят всичко възможно да ни въвлекат в процесите на ескалация, които не могат да контролират", каза Радев. Според него войната навлиза във фаза на "пълно изтощение" и "въвлича всички ни".

"Партиите на войната нека спечелят изборите, да съставят правителство и да поемат отговорност за решението българската армия да даде оръжия на Украйна", добави той.

Радев е противник на изпращането на военна помощ на Украйна от началото на войната, която Русия започна през февруари 2022 г. Той мотивира позицията си с твърдението, че ако даде оръжие на Киев, България ще бъде “въвлечена” във войната.

Това твърдение е невярно и повтаря реториката на руските власти. Всички държави в ЕС освен Унгария са предоставили оръжия и боеприпаси на Украйна, но не са воюващи страни.

Преди близо половин година Радев назначи служебно правителство, което ще остане на власт до съставянето на редовен кабинет - най-рано след изборите през април. През ноември 48-ото Народно събрание задължи служебното правителство да изготви предложение за доставки на оръжия и резервни части на Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG