Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руска журналистка е осъдена на 6 г. затвор заради "фалшива новина" за жертвите в Мариупол


Мария Пономаренко
Мария Пономаренко

Съдът в руския град Барнаул осъди журналистката от RusNews Мария Пономаренко на 6 години затвор в наказателна колония. Тя е призната за виновна за "разпространяване на фалшива новина за руската армия", съобщи нейният адвокат Дмитрий Шитов.

На Пономаренко е наложена и забрана за 5 години да упражнява професията си​ и​ да участва в публични дейности в интернет. Защитата ще обжалва присъдата.

Прокуратурата, която поиска 9-години затвор, обвини Пономаренко, че през март 2022 г. е публикувала в канала "Без цензура" в Телеграм пост за жителите на Мариупол, загинали по време на бомбардировка на градския театър. Тя е написала, че руските военни са погребали под развалините стотици хора, намерили убежище там.

44-годишната журналистка беше задържана през април в Санкт Петербург, докато отразява антивоенни протести, и изпратена в център за задържане в Барнаул, Сибир. През септември, след като заради лошото си психологическо състояние е изпратена на психиатър, където са ѝ инжектирани неизвестни лекарства, и заради условията на изолация, Пономаренко направи опит за самоубийство.

През ноември съдът я пусна под домашен арест, но през януари тя отново беше върната в центъра за предварително задържане поради нарушаване на условията на превантивната мярка. Пономаренко е напускала жилището заради конфликт с бившия си съпруг, който според нея я е нападнал физически. Той подкрепя президента Владимир Путин.

"Повярвайте ми, зад решетките има много повече достойни хора, отколкото в партията "Единна Русия" (партията на президента Владимир Путин). Не мисля, че ще стигна до предсрочно освобождаване", каза Пономаренко в заключителното си изказване в съда на 14 февруари, цитирана от Радио Свобода.

Тя добави, че премине новото изпитание без сълзи и истерии и че режимът ще се срине още преди да бъде освободена.

"Няма надежда за хората в униформи, но тези символи, V и Z, трябва да бъдат изтрити, а човекът, който ги е залепил на нашите машини, трябва да отиде в затвора. Нито един тоталитарен режим не е бил толкова силен, колкото преди да рухне", добави журналистката.

Латинските букви Z и V, които се забелязват върху руското военно оборудване от началото на инвазията в Украйна, са се превърнали в почти официални военни символи. Руслан Левиев, основател на Conflict Intelligence Team, обяснява, че Z означава Западен военен окръг, а V - Източен военен окръг.

Съдилищата в Русия издават сурови присъди по наказателни дела за "фалшификати". През февруари 2023 г. съдът в Москва осъди задочно журналистката Вероника Белоцерковска на 9 години затвор по дело за фалшиви новини. Петербургският журналист Александър Невзоров също беше осъден задочно на 8 години затвор по подобно наказателно дело.

Опозиционният политик Иля Яшин беше осъден ефективно на 8,5 години затвор, а общинският депутат Алексей Горинов - на 7 години. Всички те са се изказали в социалните медии срещу руската военна инвазия в Украйна и са съобщили за смъртните случаи на цивилни граждани в Буча, Мариупол и други украински градове.

От началото на войната в Украйна досега в Русия са образувани 180 наказателни дела за фалшифициране на информация за руската армия. Членът за фалшификатите влезе в Наказателния кодекс веднага след началото на военната инвазия в Украйна. Според активисти за правата на човека това на практика въвежда военна цензура в Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG