Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия твърди, че напредва в Луганск. Украйна казва, че ситуацията е "трудна"


Реакцията на жена, чийто брат е спасен, след като жилищен блок беше ударен от руска ракета в град Покровск в Донецка област в Украйна на 15 февруари 2023 г.
Реакцията на жена, чийто брат е спасен, след като жилищен блок беше ударен от руска ракета в град Покровск в Донецка област в Украйна на 15 февруари 2023 г.

Русия твърди, че нейните сили са пробили части от украинската отбрана в района на източен Луганск, докато украинските военни казват, че нейните войски отблъскват някои атаки, но ситуацията е трудна.

Засилващите се боеве в сряда са на фона на молбата на Украйна към западните съюзници да ускорят доставките на оръжия, както и на срещата на министрите на отбраната на НАТО, които обсъждат въпроса.

В момента новата офанзива на Русия се засилва в района на Донбас в Източна Украйна и нейните сили - както редовни войски, така и наемни войници - полагат месеци усилия да превземат град Бахмут в района на Донецк.

Генералният щаб на Украйна каза в сряда, че фокусът на боевете е не само около Бахмут, но и Лиман, Авдиевка и Купянск.

Руските войски са извършили 17 въздушни удара и 28 атаки от ракетни системи срещу гражданска инфраструктура в Покровск в Донецка област и в Херсонска област, съобщи Генералният щаб на украинските въоръжени сили в доклад късно в сряда.

"Има ранени и загинали сред цивилното население. Почти разрушена е многоетажна жилищна сграда, отново е обстрелвана болницата в Берислав", каза Генералният щаб.

Губернаторът на Донецк Павло Кириленко каза, че трима души са загинали и 11 са били ранени при атаката в Покровск, където са били ударени жилищни сгради. При обстрела са нанесени щети на четири многоетажни сгради и училище, каза Кириленко, който отново призова жителите на района да се евакуират.

Властите в Киев съобщиха по-рано в сряда, че от противовъздушната отбрана са открили шест балона, очевидно изстреляни от Русия, и са свалили повечето от тях. Властите в Киев заявиха, че балоните могат да носят разузнавателно оборудване и са изстреляни, за да "открият и изтощят нашите сили за противовъздушна отбрана".

Градската администрация каза в изявление, че властите ще проучат внимателно отломките.

Нямаше коментар от руското министерство на отбраната, което по-рано в сряда каза, че руските войски са пробили две укрепени линии на украинската отбрана, но не уточни къде.

"Дори по-укрепената втора линия на отбраната на врага не можа да удържи пробива на руските военни", се казва в публикация на министерството на отбраната на Русия в Телеграм.

Малко по-късно обаче кабинетът на президента Володимир Зеленски излезе с изявление, че украинските сили са отвърнали на някои атаки в Луганск, но че ситуацията е трудна. Областният управител на Луганск Сергей Гайдай добави, че Русия натрупва хора и техника в региона.

"Има обстрел, авиацията вече е намесена. Атаките идват на вълни от различни посоки", каза Гайдай във видео, публикувано в канала му в Телеграм . "Виждаме, че прехвърлят мобилизирани хора. Виждаме, че има и още техника."

На двудневната си среща в Брюксел министрите на отбраната на НАТО се опитаха да отговорят на опасенията, че западните запаси от оръжия и боеприпаси започват да се изчерпват. Те обсъдиха възможностите за увеличаване на производството си на боеприпаси за огромните нужди на украинските войски.

Въпреки това съюзниците в НАТО продължават да се съпротивляват на призивите на Украйна да изпрати бойни самолети.

В Брюксел във вторник министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин изрази оптимизъм за бойните способности на Украйна. По думите му държавите, които са предоставили оръжия на Украйна, ще продължат да го правят.

Допълнителната помощ, която предстои да бъде изпратена, ще включва танкове, боеприпаси и системи за противовъздушна отбрана, както и планове за интегриране на системите и обучение на украинските войски.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG