Връзки за достъпност

Извънредни новини

Не е време за диалог с Путин, каза Макрон в Мюнхен. Шолц призова за още танкове за Украйна


Президентът на Франция Еманюел Макрон по време на обръщението си пред Мюнхенската конференция по сигурността, 17 февруари 2023 г.
Президентът на Франция Еманюел Макрон по време на обръщението си пред Мюнхенската конференция по сигурността, 17 февруари 2023 г.

Сега не е време за диалог с Москва, предупреди президентът на Франция Еманюел Макрон от Мюнхен. В същото време канцлерът на Германия Олаф Шолц призова западните страни да изпратят още танкове на Украйна, възможно най-бързо.

Двамата говориха по време на първия ден от Мюнхенската конференция по сигурността в петък. Форумът събира на едно място държавни глави, лидери на правителства и външни министри и тази година основната му тема е усложнената среда на сигурност в резултат на войната в Украйна.

Конференцията беше открита с реч на президента на Украйна Володомир Зеленски, която беше излъчена по видеовръзка. В нея Зеленски призова западните съюзници да ускорят изпращането на оръжия, като ги предупреди, че колебанията и забавянията застрашават и тяхната сигурност.

Участници в Мюнхенската конференция по сигурността гледат обръщението на украинския президент Володимир Зеленски по видеовръзка в Мюнхен, Германия, на 17 февруари 2023 г.
Участници в Мюнхенската конференция по сигурността гледат обръщението на украинския президент Володимир Зеленски по видеовръзка в Мюнхен, Германия, на 17 февруари 2023 г.

"Забавянето винаги е било и все още е грешка", каза Зеленски и добави, че "Голиат трябва да загуби", за да бъде светът в безопасност, правейки сравнение между библейската притча за Давид и Голиат и агресията на Русия срещу Украйна.

"Давид победи Голиат не със силата на разговора, а със силата на действията си", каза украинският президент.

Веднага след него към участниците се обърна и канцлерът на Германия Олаф Шолц. Той призова западните съюзници да изпратят всички налични танкове на Киев "сега". Шолц подчерта и че ще води "интензивна кампания" по въпроса, за да убеди страните да действат бързо.

Думите му представляват промяна в тона, след като в продължение на месеци беше убеждаван да одобри изпращането на германски бойни танкове "Леопард" на Украйна. Такова решение дойде в края на януари, когато и Германия, и САЩ съобщиха, че ще предоставят на Киев свои бойни танкове, за да може да продължи да се отбранява.

Страните от НАТО, които разполагат с бойни танкове, обаче все още не са успели да съберат достатъчно за образуването на цял батальон, каза в сряда министърът на отбраната на Германия Борис Писториус.

След Олаф Шолц пред участниците в Мюнхенската конференция говори и президентът на Франция Еманюел Макрон. Също като Шолц, той призова западните държави да увеличат военната си помощ си за Украйна, за да ѝ помогнат да организира контранастъпление срещу Москва.

По думите му единствено успешната украинска контраофанзива "може да позволи истински преговори".

"Сега не е моментът за диалог, защото имаме една Русия, която избра войната, която ескалира допълнително тази война и избра да стигне дотам да извършва военни престъпления и да атакува цивилни инфраструктури", каза Макрон.

Думите на Макрон идват в контраст на изявленията на президента на България Румен Радев, който също присъства на конференцията. Преди началото ѝ Радев каза пред български журналисти, че войната в Украйна може бъде разрешена "основно чрез дипломатически средства" и "диалог".

По-рано на друг международен форум - среща на върха на лидерите на държавите от ЕС в Брюксел - за пореден път изказа позицията си, че е погрешно да се изпраща оръжие на Украйна. Тогава той коментира, че се надява служебният кабинет да "прояви разум" и в бъдеще да не допуска предоставяне на военна помощ за Украйна. Киев осъди позицията на българския държавен глава.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG