Връзки за достъпност

Извънредни новини

Новата цел за еврозоната е 1 юли 2024. Финансовият министър се надява отлагането да е само 6 месеца


Росица Велкова е служебен финансов министър.
Росица Велкова е служебен финансов министър.

България може да се опита да влезе в еврозоната още на 1 юли 2024 г. Това каза служебният финансов министър Росица Велкова в интервю за Хоризонт в неделя.

"Новата ни цел е друга дата през 2024 г. за влизане в еврозоната. Бихме могли да се опитаме за 1-ви юли", каза тя.

В петък тя съобщи, че България няма да приеме еврото от 1 януари 2024 г., какъвто досега беше стремежът на страната, защото не са приети нужните законови промени от парламента. Освен това Велкова каза, че България не отговоря и на още един критерии за влизане в еврозоната – нивото на инфлацията е прекалено високо.

Все пак Велкова се надява това да се отложи само с 6 месеца и България да успее да влезе в еврозоната още на 1 юли 2024 г.

По думите й решението на финансовото министерство да не поиска през този месец конвергентен доклад е стратегическо. Той трябва да покаже готовността на страната за влизане и според Великова със сигурност ще е негативен.

Тя казва, че България нарушава две от условията и е на път да наруши и трети критерий. Първото нарушено условие е, че предишните парламенти така и не приеха четирите необходими проектозакона - Търговския закон за несъстоятелността, Закона за БНБ, Закона за мерките срещу изпирането на пари и промени в Кодекса за застраховане.

Вторият критерий, който България не покрива, е нивото на инфлация, което е по-високо от приемливото за страните във валутния съюз. В неделя Велкова каза, че страната може скоро да наруши и трето изискване за размера на бюджетния дефицит. В края на 2022 г. с показател 2.9% страната успя да се вмести в ограничението до 3 на сто, но през тази Велкова очаква процентът да се удвои. Все пак, тя поясни, че този показател ще се гледа чак в края на 2022 г.

Обяснено. Кой, как и защо плаши с въвеждането на еврото в България
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:26 0:00

Затова служебният финансов министър казва, че ще внесе още в първите дни след като се сформира новото Народно събрание, необходимите закони, както и нов проектобюджет. Следващите парламентарни избори са на 2 април. Според Велкова депутатите ще имат достатъчно време през лятото да приемат нужното законодателство за влизане в еврозоната.

поред нея не би следвало да има преки последици за България от отлагането. "Ние не говорим, че се отказваме и забравяме, а за отлагане, за момента с 6 месеца. Експертната подготовка и усилията продължават", подчерта министърът. Тя добави, че последици би имало, ако България се откаже от тази цел, защото кредитният й рейтинг ще бъде намален, а лихвите по кредитите ще скочат.

В последните седмици на 48-ия парламент приемането на промените в Кодекса за застраховане се провали заради липса на кворум. Тогава на заседанията на икономическата комисия присъстваха само депутатите на "Продължаваме промяната" и "Демократична България", които подкрепяха промените, внесени от Министерския съвет, и двама депутати от ГЕРБ, които се изказаха против тях.

Промените целят да гарантират спазването на правилата в европейската застрахователна система "Зелена карта". Те предвиждат българските застрахователи да са длъжни да изплащат обезщетения веднага, ако техен клиент участва в инцидент в чужбина, а едва след това да оспорват претенциите. Това преди е било проблем, защото български застрахователни фирми не са плащали при инциденти на техни клиенти в чужбина.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG