Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Подкрепяме Украйна". България и Черна гора "категорично осъждат" руската агресия, каза Радев


Българският президент Румен Радев и черногорският му колега Мило Джуканович, 20 януари, София

България и Черна гора "категорично осъждат руската агресия в Украйна". Това каза президентът Румен Радев на съвместна пресконференция в президентството с държавния глава на Черна гора Мило Джуканович. Той е на официално посещение в страната по покана на Радев.

Новината идва на фона на неколкократни изказвания на Радев от началото на годината против изпращането на оръжие за Украйна, които съвпадат с риториката на руските власти.

„Тази брутална война доведе до неизмерими жертви, страдания и разрушения, подкрепяме Украйна в нейния легитимен път и в борбата ѝ за суверенитет, независимост и териториална цялост“, каза Радев.

По думите му трябва да бъдат положени всички дипломатически усилия за край на войната, за да бъде избегнат рискът, "не само за нашия регион, но и в световен мащаб". Президентите са обсъдили и възможностите да бъдат преодолени последиците от войната.

Радев добави, че България и Черна гора са на път да сключат реални споразумения за обмен в сферата на военното обучение, военните тренировки и учения. "България винаги е била особено силен поддръжник на европейския път на Черна гора", каза още той.

Страната по негови думи споделя с България дълбоки исторически връзки и ценности и е "важен приятел и партньор на България и съюзник в НАТО".

Черногорският президент каза, че войната в Украйна е подействала "отрезвяващо" на ЕС и ще доведе до по-големи възможности за държавите от региона в преговорния процес за членство.

Радев не за първи път твърди, че войната в Украйна може да се разреши само по дипломатически път, като последно той каза това по време на Мюнхенската конференция по въпросите на сигурността, която се проведе през уикенда.

По-рано в Брюксел Радев за пореден път критикува изпращането на оръжие на Украйна, като каза, че се надява служебният кабинет да "прояви разум" и в бъдеще да не допуска това отново. Киев осъди позицията му.

Няколко дни по-късно върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел каза пред Европейския парламент, че е "наивно е да се иска от Украйна да спре военните действия, за да свърши войната по-скоро". Той подчерта, че ако това стане, "няма да настъпи мир, а Русия ще победи".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG