Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Най-голямата радост е да виждам себе си". Елиът Пейдж, който изгони травмата от тялото си


Елиът Пейдж на церемонията на наградите „Оскар“ през 2022 г.
Елиът Пейдж на церемонията на наградите „Оскар“ през 2022 г.

Докато в България трансджендър хората вече нямат право на юридическо признаване на пола си, един транс актьор открито говори колко се е подобрил животът му, след като се е разкрил. Днес Елиът Пейдж става на 36 години и продължава да вдъхновява, че положителната промяна е възможна.

На 9 години родителите на Елиът Пейдж (роден като Елън Пейдж) най-после му позволяват да подстриже косата си къса. Поглеждайки се в огледалото, той успява да види себе си като момчето, което е, вместо като момичето, което останалите хора виждат.

Радостта е голяма, но краткотрайна. На 10 Пейдж започва кариерата си като професионален актьор, а с това идват и компромисите с начина, по който иска да изглежда и живее.

През декември 2020 г. Пейдж се разкрива като трансджендър - човек, при когото биологичният пол и полът, с който се идентифицира, не съвпадат. Транс хората живеят с нагласата, че са се родили в грешното тяло - такова е и неговото усещане.

По време на пандемията Пейдж прекарва дълго време сам със себе си и стига до извода, че е време „да сподели своята истина“, както казва пред списание „Тайм“. „Здравейте, приятели, искам да споделя с вас, че съм транс, местоименията ми са той/него и името ми е Елиът“, пише актьорът в пост в Инстаграм.

Елиът Пейдж в интервю за Опра няколко месеца след разкриването си
Елиът Пейдж в интервю за Опра няколко месеца след разкриването си

Новината предизвиква както съпричастност и подкрепа у почитателите на Пейдж, така и омразни и трансфобски реакции. Но за актьора най-важна е свободата да бъде себе си. „Най-голямата радост е да виждам себе си“, пише той в текст за „Ескуайър“.

По-голямата част от детството на актьора преминава в гората, в малка къща в Нова Скотия, Канада. Всяка година Пейдж посещава различно училище и среща тормоз от страна на връстниците си. Това обаче не го спира да развива интересите си - да ходи на театър, да се разхожда в природата, да играе футбол.

Първите роли на Пейдж в киното са в продукции като Pit Pony и Hard Candy. Известността си обаче актьорът печели с участието си в „Джуно“, където играе бременна тийнейджърка. Едва на 20 години Пейдж получава редица големи филмови номинации - за „Оскар“, БАФТА и Златен глобус - и се сблъсква отблизо с живота на една кино звезда.

Тези преживявания обаче го сриват. На премиери и прожекции актьорът трябва да носи неизменните бляскави рокли и високи токчета, които му причиняват полова дисфория (психологически дистрес, породен от несъответствието между половата идентичност и пола при раждането му). „Просто не можех да разпозная себе си“, спомня си Пейдж.

Най-трудният период идва с най-големия успех - ролята на актьора в „Генезис“. Покрай промотирането на филма Пейдж е постоянно ангажиран да се представя като човек, който не е. Започват сериозни проблеми с храната, появяват се депресията, тревожността и силните панически атаки. „Не можех да функционирам“, казва Пейдж пред „Ескуайър“.

Елиът Пейдж и бившата му съпруга Ема Портнър
Елиът Пейдж и бившата му съпруга Ема Портнър

По това време актьорът почти не напуска стаята, в която живее, и сериозно обмисля да прекъсне актьорската си кариера.

През 2014 г., когато Пейдж все още се представя публично като жена, той се разкрива като хомосексуален. Тогава започва да носи костюми на червения килим, става активист по ЛГБТИ теми и открива любовта в хореографката Ема Портнър.

„Разликата беше огромна“, споделя той пред „Тайм“. „Но травмата и дискомфортът в тялото ми не си бяха отишли.“

Истинското облекчение идва по-късно - през 2020 г., когато Пейдж се разкрива като транс и започва прехода си (от женски към мъжки пол). „Усещам невероятна промяна в способността ми просто да съществувам - ден след ден, момент след момент“, разказва актьорът пред Vanity Fair.

Именно тази разлика го подтиква по-активно да започне да се противопоставя на дезинформацията и лъжите, свързани с транс хората по света. Тази дезинформация заляга в основата на т.нар. антитранс законодателство - в българския контекст пример за такова е решението на ВКС, след което транс хората няма да могат да променят пола си юридически.

По времето, когато Пейдж се разкрива, в някои щати в САЩ се планира криминализирането на здравните услуги за транс младежи. „Има толкова силна токсична реторика и пълно отрицание на самото съществуване на транс хората. Такъв тип законодателство в бъдеще ще бъде отговорно за смъртта на много деца“, казва Пейдж за Vanity Fair.

„Всичко, което се казва за нас, общо взето съвпада с лъжите, които се говорят за ЛГБ хората - педофили, психично болни и т.н.“, споделя той за „Тайм“. „Но политиците виждат, че това говорене работи, и това е най-страшното.“

Ролята на актьора като активист срещу тези процеси идва от само себе си. „Но на някакво ниво активизмът е и нещо, което трябва да правя. Имам привилегия и достъп до ресурси, които не всички транс хора имат“, пише той в „Ескуайър“.

След разкриването си Пейдж е залят от вълна от креативност, завършва първия си сценарий и започва да прави музика. Най-голяма радост му носят малките неща. „Да изляза от душа с кърпата около кръста ми, да се погледна в огледалото и да си кажа: „Ето ме“, споделя той пред Опра. „Мисля, че това ме направи по-добър в толкова много отношения - като човек, като приятел.“

Преходът, през който Пейдж преминава в реалния си живот, се прехвърля и на екрана - в сериала „Ъмбрела Академи“ героят му (преди познат като Ваня) се разкрива като Виктор.

Пейдж пише и книга за преживяванията си дотук, която предстои да излезе през юни тази година. Мемоарът ще бъде озаглавен „Пейджбой“.

Според актьора всички политики срещу транс хората произлизат от убеждението, че те са объркани и не знаят кои са. „Знаем кои сме“, отговаря актьорът за „Тайм“. „Хората толкова държат на тези строги представи за пола, защото това ги кара да се чувстват сигурни. Но ако просто можем да празнуваме прекрасната сложност на всеки един от нас, животът би бил много по-добро място.“

  • 16x9 Image

    Катерина Василева

    Катерина Василева е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е "Политология" в СУ "Св. Климент Охридски". Интересува се от социални и политически теми, култура, медийна грамотност и права на жените.

XS
SM
MD
LG