Връзки за достъпност

Извънредни новини

Включително министри и шефове на агенции. Близо 100 души са осъдени за корупция в Румъния за два месеца


Съдът в Букурещ. Архивна снимка
Съдът в Букурещ. Архивна снимка

Общо 95 души са осъдените за корупция в Румъния през декември и януари, съобщи БТА, като цитира Националната дирекция за борба с корупцията в страната. Сред осъдените има високопоставени държавни служители. Наказанията им варират между 6 месеца и 6 години затвор.

Става дума за престъпления, свързани с вземане и даване на подкуп, търговия с влияние, злоупотреба със служебно положение, измами с европейски фондове.

Преди три години над 80% от гласувалите на референдум в Румъния се обявиха срещу предвижданата от управляващата Социалдемократическа партия амнистия за осъдени за корупция. Тогава и лидерът на партията Ливиу Драгня влезе в затвора за три години и половина за корупция.

“Сред окончателно осъдените са заместник генерален директор на Агенцията за плащания и интервенция в земеделието (APIA), заместник генерален директор на Национална администрация на румънските води (ANAR), директор на министерство, общински кмет, четирима полицаи, 20 митничари“, се казва в съобщение на Националната дирекция за борба с корупцията, изпратено до БТА.

За 20-те години от съществуването си дирекцията е изпратила на съд около 15 000 души, обвинени в корупция, а общият размер на причинените от тях щети се оценява на 5,4 милиарда евро, отчете на институцията в края на миналата година.

В списъка на изпратените на съд фигурират 400 кметове, 800 директори на публични институции и национални компании, 160 прокурори и съдии, 60 членове на правителството (включително двама премиери, както и министри и държавни секретари), 100 членове на парламента, включително трима евродепутати, 40 председатели на окръжни съвети и 1000 полицаи, сочат данните.

Румъния, която формално все още е под наблюдение заедно с България чрез европейския Механизъм за сътрудничество и проверка (МСП), се надява, че скоро ще бъде приета в Шенгенското пространство на ЕС. Членството й беше отхвърлено единствено от Австрия в края на миналата година.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG