Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не е български гражданин". Съдът окончателно остави бебе Сара без документи


Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли иска по делото, известно като „бебе Сара“, който целеше дете на еднополови родители да получи български акт за раждане и документ за самоличност. За това съобщиха в сряда от ЛГБТИ организация „Действие“, която осигурява правна помощ и представителство на детето и неговите майки.

Решението на ВАС идва, след като в края на 2021 г. Съдът на Европейския съюз (СЕС) в Люксембург задължи България да издаде документ за самоличност на дете, родено в рамките на Европейския съюз, което има две майки, вписани в акта за раждане на друга държава членка на ЕС. Точно такъв е случаят на бебе Сара*.

Родителите на Сара са от България и Гибралтар, задморска територия на Великобритания. Сара се ражда с метода на асистираната репродукция на територията на Испания и получава кръщелно свидетелство, в което са вписани две майки.

След това обаче нито една от трите държави не дава документ за самоличност на Сара. Испания го отказва, тъй като нито една от майките не е гражданка на страната, а Великобритания - тъй като Гибралтар е задморска територия.

От решението на ВАС от сряда става ясно, че съдът отхвърля искането на родителите за български документи, защото Сара не е български гражданин. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване, съобщиха от организация „Действие“.

За детето това означава, че то ще продължи да бъде без паспорт.

Правото на Сара на лични документи в България беше потърсено по съдебен път още през 2020 г., когато адвокат Деница Любенова от организация „Действие“ заведе дело в Административния съд на София-град. Поводът беше отказът на Столична община да състави български акт за раждане на детето въз основа на издадения в Испания.

Съдията по случая прецени, че той съдържа въпроси, които засягат правото на ЕС и за които досега не е получаван отговор. По тази причина делото в България беше спряно и изпратено за тълкуване в Съда на Европейския съюз. Така се стигна до решението на СЕС, което задължи България да издаде документ за самоличност на бебе Сара.

През май месец миналата година Административен съд София-град задължи на първа инстанция Столична община да издаде акт за раждане на бебе Сара с вписване на двете майки на детето. Общината обаче обжалва постановлението.

От организация „Действие“ определиха окончателното решение на ВАС като „втори удар“ срещу ЛГБТИ общността в рамките на една седмица. Миналия понеделник Върховният касационен съд (ВКС) излезе с решение, че транссексуалните хората в България нямат право на юридическа промяна на пола.

*Имената са променени.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG