Връзки за достъпност

Извънредни новини

10 минути. Първа среща на Блинкен и Лавров от началото на войната


Антъни Блинкен и Сергей Лавров заемат местата си преди срещата в Женева в края на януари 2020 г. - месец преди Русия да нахлуе в Украйна
Антъни Блинкен и Сергей Лавров заемат местата си преди срещата в Женева в края на януари 2020 г. - месец преди Русия да нахлуе в Украйна

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и външният министър на Русия Сергей Лавров проведоха кратък разговор в кулоарите на срещата на външните министри от Г-20 в Индия. Това беше първата им среща след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

Рускaта инвазия предизвика най-сериозната криза в отношенията между Москва и Вашингтон за последните 50 години. САЩ многократно призоваваха Русия да прекрати военната си агресия и наложиха санкции върху страната. Москва от своя страна обвини САЩ, че са пряко замесени във войната в Украйна.

Разговорът на Блинкен и Лавров в четвъртък е продължил по-малко от 10 минути, съобщиха Ройтерс и Ню Йорк Таймс, като се позоваха на говорител на Държавния департамент. Срещата не беше обявена предварително.

Според американския говорител Блинкен е засегнал три теми в разговора си с Лавров: казал е, че САЩ ще продължат да подкрепят Украйна, призовал е Русия да се върне към спазването на Договора за ограничаване на стратегическите оръжия "Нов СТАРТ" и за освобождаването на американеца Пол Уилън, който е в руски арест.

Неотдавна - по време на годишната си реч в навечерието на годишнината от началото на военната инвазия в Украйна, президентът Владимир Путин съобщи, че Москва спира участието си в последното ядрено споразумение със САЩ.

Бившият пехотинец Пол Уилън беше осъден през 2018 г. на 16 години затвор заради шпионаж и се намира в наказателна колония в Русия. Той твърди, че обвинението е изфабрикувано.

Ройтерс цитира говорителя, че според него срещата между Блинкен и Лавров не е създала впечатление, че Москва е готова скоро да промени курса си.

Не се съобщава какво е казал руският министър. Самият той също все още не се е изказал за срещата. Външното министерство в Москва само потвърди срещата, като уточни, че тя е била "в движение", а не пълноценни преговори.

На срещата на Г-20 не беше постигнато съгласие за съвместна позиция заради мнението на Русия и Китай по отношение на езика за войната в Украйна. Индийският външен министър Субрахманям Джайшанкар каза, че "имаше разминавания, имаше различия, които не можахме да помирим между различните страни".

Беше публикувано само обобщено изявление от името на индийското председателство. В него се говори главно за икономически въпроси, включително за значението на т.нар. сделка за износ на зърно от Украйна. В същото време Индия заяви, че повечето от Г-20, която обединява най-големите икономики в света, са осъдили войната.

Междувременно Лавров обвини Запада в "безсрамно погребване" на зърнената сделка.

"Западът погребва безсрамно добре познатата хуманитарна инициатива на генералния секретар на Обединените нации", каза той, цитиран от руската информационна агенция РИА Новости.

Докато Русия все още участва в инициативата за транспортиране на украинско зърно през Черно море, тя многократно се обявява против подхода на Запада в сделката, сключена през юли миналата година, отбелязва Ройтерс. Москва каза, че страните, наложили санкции срещу нея, не правят достатъчно, за да разхлабят ограниченията върху собствения износ на Русия – най-вече на торове.

Сегашната фаза на споразумението, на което Турция и ООН са посредници, приключва на 18 март. То ще бъде продължено, ако никоя от страните не изрази официални възражения. Предишният срок изтече през ноември и тогава Москва се съгласи за удължаване на срока с още 120 дни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG