Връзки за достъпност

Извънредни новини

Полицията задържа шефа на "Хидрострой" Велико Желев


Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Полицията арестува председателя на съвета на директорите на "Хидрострой" Велико Желев, съобщи Би Ти Ви. Компанията е редовен получател на големи обществени поръчки за инфраструктурни обекти. В понеделник полицията претърси офисите ѝ.

Новината идва ден след като вътрешният министър Иван Демерджиев съобщи за разследвания на корупция, свързана включително и със строежа на пътища. Той каза, че МВР е установило нещо "смущаващо" в хода на проверките по магистралите и даде примери: недостатъчно количество асфалт, неспазени технологични норми и некачествени материали.

Часове преди ареста в понеделник прокуратурата съобщи, че е поискала от МВР и от Министерството на регионалното развитие информация за нередности в строителството на пътища, включително и по отношение на магистрала "Хемус" и на Северната скоростна тангента на София.

По данни на БНТ, Би Ти Ви и Нова телевизия Велико Желев е арестуван в рамките на разследване за принуда.

Претърсването е извършено едновременно в къща на бизнесмена във Варна и в офиса на "Хидрострой" в София на бул. "Цар Освободител". Желев се е намирал в столичния офис, откъдето е отведен в ареста около 22.30 часа.

Велико Желев е бивш началник на агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Той е назначен на този пост по времето на правителството на Симеон Сакскобургготски (2001-2005). В правителството на Сергей Станишев, известно като кабинет на тройната коалиция между БСП, НДСВ и ДПС (2005-2009), Желев е съветник на министъра на регионалното развитие Асен Гагаузов.

"Хидрострой" е една от компаниите, получили от държавната компания "Автомагистрали" поръчки по т.нар. "инхаус процедура" - процес на директно възлагане без провеждане на конкурс.

Фирми на Желев участват в строителството на Северната скоростна тангента на София и на автомагистрала "Хемус", където "Хидрострой" е вторият най-голям получател на авансови плащания. Компаниите му участват и в ремонта на Аспаруховия мост във Варна, на ул. "Шести септември" в София и други.

"Хидрострой" е и в консорциума, който спечели обществената поръчка за строителство на тунел под Шипка.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG