Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правителството чака европрокуратурата, за да разбере дали да предприема мерки срещу ТЕЦ-овете на Ковачки


ТЕЦ "Брикел" в Гълъбово е една от централите, чиято дейност се проверява за потенциална злоупотреба със системата за търговия на Европейския съюз с емисии парникови газове. Снимката е от 2020 г.
ТЕЦ "Брикел" в Гълъбово е една от централите, чиято дейност се проверява за потенциална злоупотреба със системата за търговия на Европейския съюз с емисии парникови газове. Снимката е от 2020 г.

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) чака резултатите от проверката на европейската прокуратура в топлофикационни дружества в страната. Това каза служебната екоминистърка Росица Карамфилова пред БНТ.

В края на февруари европрокуратурата съобщи, че разследва предполагаеми злоупотреби в България със системата за търговия на Европейския съюз с емисии парникови газове (СТЕ) и посочи, че потенциалните загуби за ЕС и националните бюджети са за милиони евро. Тогава бяха извършени обиски в ТЕЦ-ове и топлофикации, свързани с бизнесмена Христо Ковачки.

„Предоставили сме цялата изискана информация и оказваме пълно съдействие. След като европрокуратурата приключи своята работа, резултатите ще бъдат взети и предприети при необходимост съответните мерки“, каза още Карамфилова.

Тя добави, че в периода, в който е била директор на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС), е направена проверка на всички документи за емисиите - лабораторни анализи, проби и т.н., но само по документи, като така е изпълнена „нормата на закона“. Тогава документите са „били наред“.

Освен свързването с Ковачки общото между ТЕЦ-овете, които европрокуратурата проверява, е това, че една и съща фирма верифицира вредните емисии, които те изпускат в атмосферата и за които се плаща според обема им. Според доклад централите, свързвани с Ковачки, са спестили над 74 млн. евро от недекларирани емисии на парникови газове.

Един от ТЕЦ-овете, чиято дейност се разследва за потенциално нарушение, е „Брикел“ в Гълъбово. През 2021 г. ИАОС за последно поднови разрешителното за работа на централата, въпреки че в самия документ са изброени системни нарушения на централата. Тогава директор на агенцията беше Росица Карамфилова, която Румен Радев назначи в две последователни служебни правителства.

"Когато е спряна, Гълъбово става рай". Защо никой не може да спре ТЕЦ "Брикел" да замърсява
please wait

No media source currently available

0:00 0:11:46 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG