Връзки за достъпност

Извънредни новини

България незаконно позволява на ТЕЦ "Марица изток 2" да замърсява, реши Съдът на ЕС


Държавната ТЕЦ "Марица изток 2" има разрешително за замърсяване с почти двойни количества серен диоксид от края на 2018 г.
Държавната ТЕЦ "Марица изток 2" има разрешително за замърсяване с почти двойни количества серен диоксид от края на 2018 г.

Съдът на Европейския съюз (СЕС) излезе в четвъртък с постановление, че България нарушава европейското законодателство, като позволява на ТЕЦ "Марица изток 2" да замърсява със серен диоксид.

Според СЕС държавната централа работи в разрез с екологичните норми за серния диоксид, без крайни срокове или план за справяне с вредните емисии, съобщиха от екологичната организация "Грийнпийс - България".

Решението на Съда идва в отговор на преюдициално запитване на Върховния административен съд (ВАС), което беше отправено по дело на "Грийнпийс" и "За Земята" през 2021 г.

Повод за делото беше разрешителното за работа, което ТЕЦ "Марица изток 2" получи в края на 2018 г. С него централата придоби правото да отделя почти двойни на позволените количества серен диоксид.

Постановлението на СЕС по казуса налага на българския съд да преразгледа свое по-ранно решение, с което замърсяването от теца се неглижира, казват от "Грийнпийс". Според организацията решението на съда в Люксембург също така създава прецедент за още дела срещу замърсители.

"Настояваме изискванията към производителите на енергия да отговарят на екологичното законодателство, за да бъде енергетиката ни в крак с времето", каза директорката на "Грийнпийс" Меглена Антонова.

От организацията смятат, че замърсяването се пропуска в дискусията за енергийния преход в България. ТЕЦ "Марица изток 2" се намира в регион, който вече е със силно замърсен въздух. Близо до централата е Гълъбово, признато от СЕС за единственото място в Европейския съюз (ЕС), където системно се превишават нормите на замърсяване със серен диоксид.

В края на февруари Европейската прокуратура започна разследване на предполагаеми измами със системата за търговия на ЕС с емисии в България. Възможните загуби за ЕС и отделните страни от злоупотреби с данните за отделяни парникови газове са на стойност милиони евро.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG