Връзки за достъпност

Извънредни новини

Първи в историята на Китай. Си Дзинпин беше преизбран за президент за трети път


Си Дзинпин управлява страната вече 10 години
Си Дзинпин управлява страната вече 10 години

Си Дзинпин беше преизбран за президент на Китайската народна република. Той стана първият лидер в историята на Китай, избран за трети петгодишен мандат, съобщи агенция Синхуа.

Депутатите от Националното събрание на народните представители гласуваха единодушно в негова подкрепа с 2952 гласа. Друг кандидат нямаше. Той беше преизбран и за председател на Централния военен съвет.

Президентът и ръководител на Китайската комунистическа партия (ККП)Си Дзинпин е на поста от ноември 2012 г., като през октомври 2017 г. беше утвърден за втори мандат. Конституцията на страната беше изменена през 2018 г., за да се премахне ограничението за броя на президентските мандати.

Формално в Китай има няколко политически партии. Конституцията на страната обаче изрично предвижда водещата роля на ККП. Си Дзинпин стана генерален секретар на Централния комитет на КПП през 2012 г., а през 2017 г. и 2022 г. беше преизбран.

Миналата година името на Си Дзинпин и неговите политически идеи бяха добавени към устава на ККП - чест, която преди това е била оказвана на двама китайски лидери преди него - Мао Дзедун и Дън Сяопин.

Първият мандат на вече 69-годишния президент беше белязан от твърда борба с корупцията в китайския държавен апарат. За пет години над 100 високопоставени служители бяха подведени под отговорност. Много от тях са настоящи или потенциални противници на лидера.

В резултат на това Си Дзинпин и неговите поддръжници са съсредоточили достатъчно власт в ръцете си, за да формират сами изцяло политбюрото и като цяло той засили авторитарното управление на страната.

Той обаче удължава мандата си на фона на все по-враждебните отношения със САЩ и Запада заради Тайван, подкрепата за Русия, търговията и човешките права. В същото време икономиката на Китай е нараснала само с 3% миналата година, което е сред най-лошите резултати от десетилетия.

"През своя трети мандат Си Дзинпин ще трябва да се съсредоточи върху икономическото съживяване“, коментира Уили Лам - старши сътрудник в американския мозъчен тръст Jamestown Foundation.

„Но ако продължи с това, което прави досега – по-строг партиен и държавен контрол върху частния сектор и конфронтация със Запада – изгледите му за успех не са обнадеждаващи“, добави той.

През февруари стана известно, че Си Дзинпин планира посещение в Москва. Това ще е първата визита на китайския лидер, откакто Русия започна пълномащабно нахлуване в Украйна преди година. Съобщава се, че Пекин има намерение да убеди Кремъл да не използва ядрени оръжия в Украйна. Неотдавна президентът Владимир Путин спря участието на Русия в Договора за стратегическите нападателни оръжия - последното останало руско-американско споразумение за контрол над ядрените арсенали.

Междувременно китайското правителство призова за спиране на огъня между Украйна и Русия и за започването на мирни преговори в план за прекратяване на конфликта от 12 точки.

Китай обаче обмисля доставка на дронове, артилерия и боеприпаси за Русия, съобщиха CNN и The Wall Street Journal на 25 февруари, позовавайки се на източници, запознати с американското разузнаване. По-рано Пекин отрече планове да доставя оръжие на Москва.

Другите двама големи предшественици

Мао Дзедун - смятан за революционер и теоретик на комунизма, е лидер на ККП от нейното основаване през 1949 г. до своята смърт през 1976 г., като през този период е начело и на Китайската народна република.

Неговото управление се свързва най-вече с така наречената Велика пролетарска културна революция, известна просто като Културна революция, която всъщност е масова кампания от 1966 до 1976 г., насочена срещу партийци и интелектуалци. Те са определени за предатели, защото са проводници на капитализма и искат да прокарат "буржоазна диктатура".

Този период е изпълнен с насилие и терор, при който са ликвидирани хиляди водещи интелектуалци и са унищожени културни паметници на хиляди години. Ситуацията довежда страната почти до гражданска война, а за да възстанови реда Мао Дзедун нарежда армията да поеме контрола, което води до реална военна диктатура. Смята се, че жертвите и хората, докарани до самоубийство в този период може да са достигнали до 2 млн. души.

Периодът приключва със смъртта на Мао 10 г. след началото му.

Дън Сяопин - самият преследван от Културната революция, е върховен лидер на Китайската народна република от декември 1978 г. до ноември 1989 г. и е смятан за един от най-забележителните китайски държавници. Той е определян като основна движеща сила за китайския път към социализма, при който партията запазва политическия си монопол, но дава широки възможности за частна инициатива в бизнеса.

Той прави серия от широкомащабни реформи на пазарната икономика, които му печелят репутацията на „Архитект на модерен Китай“. Смята се, че именно той допринася страната да се превърне във втората по големина в света по номинален БВП през 2010 г.

Наследството му обаче остава опетнено от неговото разрешение за употребата на сила срещу продемократичните демонстранти на площад Тянанмън през 1989 г. Товага стотици загиват, а много други са хвърлени в затвора.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG