Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Натоварване в посока Дубай". МВР заговори за нови обвинения за строежа на "Хемус"


Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев и главният секретар на МВР Петър Тодоров
Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев и главният секретар на МВР Петър Тодоров

Предстои повдигане на нови обвинения за пране на пари покрай строежа на АМ "Хемус", каза главният секретар на МВР в интервю за Нова телевизия.

"Производството е за пране на пари и също е в напреднала фаза. Предстоят повдигане на обвинения и по него. Не искам да изпадам в подробности, защото натоварването в посока Дубай ще се увеличи още повече. Честа практика е лица със значителни материални възможности да потеглят в тази посока. За да не се засилват тези тенденции, няма да разкривам подробности", каза Петър Тодоров в събота сутринта.

Изказването му идва на фона на ареста през седмицата на шефа на строителната фирма "Хидростой", свързана с ремонти и изграждане на слотове на автомагистралата - Велико Желев.

След него строителния магнат обяви намерение да премести бизнеса си изцяло извън България, въпреки че свързани с него фирми от години получават големи обществени поръчки за строителни дейности от държавата.

В понеделник вечерта председателят на борда на директорите на "Хидрострой" беше задържан по обвинение за нанасяне на телесна повреда на свой служител, което после беше преквалифицирано в изнудване. Обвинения, свързани с ремонти и строежи на пътища обаче не му бяха повдигнати.

Във вторник Желев беше освободен от ареста срещу парична гаранция от 20 000 лева.

От държавен служител до строителен магнат. Кой е Велико Желев
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:30 0:00

По думите на главния секретар на МВР органите на реда разполагат и с информация за злоупотреби със средства за строителство на язовири, пътища, жп инфраструктура.

Според Тодоров в строителството е потъвал огромен държавен паричен ресурс, който не е ползван по предназначение. В основата на замесените фирми стоят "хора с икономически възможности", каза още той.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG