Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата пусна Велико Желев на свобода срещу гаранция от 20 000 лв.


Велико Желев
Велико Желев

Прокуратурата пусна бизнесмена Велико Желев от ареста срещу парична гаранция от 20 000 лева. Това съобщиха от прокуратурата в сряда.

Желев, който е шеф на строителната компания "Хидрострой", беше арестуван в понеделник вечерта по образувано от МВР разследване за телесна повреда, което Софийската районна прокуратура по-късно преквалифицира в изнудване. Компанията "Хидрострой", която той оглавява, редовно получава големи обществени поръчки за инфраструктурни обекти. Полицията претърси и офисите ѝ.

В сряда от прокуратурата казаха, че няма данни за опасност Желев да се укрие или да извърши ново престъпление. Наложена му е забрана да напуска страната.

От държавен служител до строителен магнат. Кой е Велико Желев
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:30 0:00

Какво точно е обвинението срещу Желев

Първоначално Велико Желев е разследван от МВР за нанасянето на телесна повреда по сигнал от свой бивш служител. Според показанията на свидетел побоят е станал на 24 февруари.

Повече от седмица по-късно, на 6 март, разследващите претърсиха офисите на компанията на Желев "Хидрострой" и иззеха документи. Ден по-късно беше формулирано и деянието, в което е обвинен той - че на 24 февруари е опитал да принуди със сила свой служител да поеме дълг в размер от 68 000 лева.

Адвокатът на Желев Менко Менков определи случая като "изключително семпла битова история" и каза, че служителят, подал сигнала към полицията, е опитал да открадне пари от компанията и е бил уволнен.

Кой е Велико Желев

Желев е бивш началник на агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Той е назначен на този пост по времето на правителството на Симеон Сакскобургготски (2001-2005). В правителството на Сергей Станишев, известно като кабинет на тройната коалиция между БСП, НДСВ и ДПС (2005-2009), Желев е съветник на министъра на регионалното развитие Асен Гагаузов.

"Хидрострой" е една от компаниите, получили от държавната компания "Автомагистрали" поръчки по т.нар. "инхаус процедура" - процес на директно възлагане без провеждане на конкурс.

Фирми на Желев участват в строителството на Северната скоростна тангента на София и на автомагистрала "Хемус", където "Хидрострой" е вторият най-голям получател на авансови плащания. Компаниите му участват и в ремонта на Аспаруховия мост във Варна, на ул. "Шести септември" в София и други.

Обвиненията в некачествено пътно строителство

От съобщението на прокуратурата в сряда става ясно, че наблюдаващият прокурор по случая е поискал разрешение от съда за извършване на претърсване в офисите на Желев на 28 февруари. В този ден регионалният министър Иван Шишков направи проверка на Северната скоростна тангента, която установи, че една трета от заложения по проект асфалт липсва.

Часове преди ареста на Желев в понеделник прокуратурата съобщи, че е поискала от МВР и от министерството на регионалното развитие информация за нередности в строителството на пътища, включително за магистрала "Хемус" и Северната скоростна тангента на София.

В съобщението на прокуратурата в сряда обаче не се споменава Желев да е обвинен в неправомерни действия, свързани с пътното строителство. Адвокатът му Менко Менков коментира, че не се притеснява от евентуални бъдещи обвинения за спестяване на материали за строителството на тангентата.

"Там ще бъде още по-лесна защитата ми, тъй като т.нар. прессъобщенния или някакви манипулации, показване на откъслечни ядки, невзети по законовия ред и по никакви процедури от незнайно какви участъци на незнайно какви пътища и незнайно по какви процедури, преди колко години извършени, не могат да бъдат доказателство за нищо", каза Менков.

В понеделник министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев определи като "смущаващи" резултатите от проверките на МВР по магистралите. По думите му те са установили данни за недостатъчно положен материал, неспазване на технологичните норми и некачествени материали.

В края на 2021 г. МВР и тогавашният вътрешен министър Бойко Рашков съобщиха, че строежът на магистрала "Хемус" е използван за авансово изплащане на 60 млн. лв., които са стигнали до сметки на „кухи фирми“. Оттам според разследващите парите са изтеглени и отнесени в сакове и чували.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG