Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Усещане за безнаказаност". Неизвестни проникнаха с взлом в българския културен център в Скопие


По централната фасада на Българския културен център в Скопие няма поражения. Разбита е задна стена към едно от помещенията.
По централната фасада на Българския културен център в Скопие няма поражения. Разбита е задна стена към едно от помещенията.

Неизвестни лица са влезли с взлом в сградата на Българския културно-информационен център в Скопие, съобщи министерството на външните работи на България в четвъртък. Инцидентът е станал през нощта на 15 срещу 16 март.

Новината идва след серия от протести и атаки срещу български културни клубове в Северна Македония и македонски културен клуб в Благоевград. Последният инцидент беше през януари, когато беше пребит Християн Пендиков, секретар на българския клуб в Охрид.

В четвъртък българското министерство на външните работи съобщи, че са били нанесени щети по задната стена на едно от помещенията на Българския културно-информационен център в Скопие. По първоначална информация липсва част от компютърната техника в центъра, предаде БТА.

"Независимо от мотивацията на извършителите, престъплението е посегателство срещу самата българска държава, в лицето на държавна институция", казаха от българското външно министерство в своя позиция.

От ведомството съобщиха още, че в четвъртък директорката на дирекция "Югоизточна Европа" Ваня Андреева е разговаряла с посланичката на Северна Македония Агнеза Руси-Поповска и е изразила пред нея "сериозна загриженост от факта, че това престъпление се случва в условията на продължаваща антибългарска кампания в Северна Македония, включително серия от нападения срещу организации на местните българи, за което все още няма ефективно правораздаване и наказания".

От министерството добавиха още, че е важно да не допуска "запазване на усещането за безнаказаност на извършителите на подобни прояви".

Новото помещение на Българския културно-информационен център в Скопие беше официално открито на 25 ноември 2022 г. в присъствието на министрите на културата на България и Северна Македония. Центърът е създаден през 2006 г. в резултат на спогодба между двете правителства от 2003 г.

Нахлуването в него се случва на фона на серия от инциденти с български и македонски културни клубове.

През април откриването на българския културен център "Иван Михайлов" в Битоля предизвика протести заради името си. В Северна Македония личността на Иван (Ванчо) Михайлов, бивш лидер на ВМРО, често се свързва с антихуманна идеология.

Няколко месеца по-късно сградата на центъра беше подпалена, като вследствие на палежа изгоря входната врата.

В Охрид в началото на октомври десетки хора протестираха срещу откриването на български клуб, основан от гражданското сдружение "Цар Борис Трети" и носещ същото име.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG