Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Непростимо престъпление". Какво знаем за предполагаемите отравяния на ученички в Иран


Ирански момичета в училище. Снимката е илюстративна. 
Ирански момичета в училище. Снимката е илюстративна. 

Хиляди млади момичета в Иран страдат от неизвестно заболяване. Симптомите им са подобни, стотици се лекуват в болница. Граждани и власти говорят за предполагаеми отравяния, но никой не е поел отговорност. Родители протестират, аятолах Али Хаменей също се намеси. Какво е известно до момента?  

През ноември в иранския град Ком е подаден сигнал за 18 момичета, постъпили за лечение в болница с едни и същи симптоми. Близо пет месеца по-късно се съобщава за над 5000 подобни случая в различни градове в страната. Пациентите са предимно млади момичета, а заболяването им остава неизвестно. Хоспитализирани вече са няколко стотин.

Родители, учители и активисти обвиняват властите, че са реагирали твърде бавно на сигналите за мистериозна болест, а някои твърдят, че става дума за масови отравяния - като форма на репресия след многочислените антиправителствени протести, които започнаха през септември в Иран. Правителството отхвърля твърденията.

Това е най-новата криза, с която се сблъсква иранският клерикален режим, след месеци на гражданско недоволство и демонстрации, започнали след смъртта в ареста на млада иранка, задържана, защото не носи правилно хиджаба си. Неотдавна имаше и протести във връзка с нарастващата инфлация и влошаването на икономиката. Свободна Европа събра какво се знае до момента за случаите с болни момичета и какви са реакциите.

Какво е заболяването

Съобщава се за случаи на мистериозно заболяване в цялата страна, но най-вече в столицата Техеран и в Кум, който е център за изучаване на ислямска теология и философия.

Пациентите се оплакват от гадене, главоболие, кашлица, затруднено дишане, сърцебиене, изтръпване и болки в ръцете и краката. Според иранската служба на РСЕ/РС Радио „Фарда“ пациентите се оплакват от гадене, главоболие, кашлица, затруднено дишане, сърцебиене, изтръпване и болки в ръцете и краката. Някои от засегнатите казват, че са усетили миризма на хлор или почистващи препарати, докато на други им се е сторило, че усещат миризма на мандарини. Но конкретна диагноза няма.

Пациентите се оплакват от гадене, главоболие, кашлица, затруднено дишане, сърцебиене, изтръпване и болки

Все още не е ясно какъв химикал може да е бил използван, ако става дума наистина за отравяне. Асошиейтед прес пише, че за разлика от Афганистан, до момента в Иран не е имало случаи, в които религиозни екстремисти да атакуват образователни институции и ученички.

Агенцията припомня, че Световната здравна организация документира подобно явление в Афганистан от 2009 до 2012 г., когато стотици момичета в цялата страна се оплакват, че усещат странни миризми и имат симптоми, характерни при отравяния. Не са открити доказателства в подкрепа на подозренията, като по-късно СЗО каза, че изглежда става дума за "масово психогенно заболяване".

Отравяне или "тревожност"

Ограничената свобода на словото и медиите в Иран затруднява разкритията на какво се дължат случаите на мистериозно заболяване сред млади момичета. Според някои активисти зад всичко стоят екстремистки групи, които се противопоставят на образованието на момичетата, а според други – правителството, което репресира жени, участвали в антиправителствените протести.

В началото на месеца аятолах Али Хаменей допусна, че може да става дума за отравяния, като ги нарече „непростимо престъпление“ и заплаши евентуалните виновници със смъртно наказание. На 7 март Министерството на здравеопазването на Иран съобщи, че около 10 % от засегнатите студенти са били изложени на въздействието на неизвестно вещество, без да уточнява подробности. Министерството приписва по-голямата част от случаите на "тревожност".

Доказването на отравяне според експерти може да бъде много трудно. Вземането на проба от веществото, с което е отровен човек, изисква на практика специалистът да е на място с подходящо оборудване в момента на отравянето, тъй като веществото може бързо да се разпръсне или разгради. Това казва експертът по химически оръжия Дан Казета, сътрудник в Кралския институт на обединените служби на Великобритания, цитиран от Би Би Си.

Сълзотворният газ, използван по време на протестите, може да отделя "много боклуци"

Според Казета друго „донякъде правдоподобно“ обяснение е, че сълзотворният газ, използван по време на антиправителствените протести през есента, може да отделя „много боклуци“ с различни миризми, ако е зле направен.

Някои учени казват, че е възможно първоизточникът на болестта да е психологически, като се имат предвид реалните опасности, които съществуват за хората, протестирали срещу строгия режим на Техеран.

Проф. Саймън Уесли, психиатър и епидемиолог в Кингс Колидж в Лондон, казва пред британската медия, че ранните етапи на отравяне – учестен пулс, отпадналост, пребледняване, пеперуди в стомаха и треперене, се наблюдават също при инфекция или силно безпокойство. По думите на Уесли на фона на суровите репресии на правителството срещу протестите "изобщо не е изненадващо, че това се случва сега в иранските училища".

Експертите обаче подчертават, че са нужни обстойни изследвания, за да може да бъде направен категоричен извод.

Реакциите

Редица държави и международни организации, сред които ЮНЕСКО, ООН и Европейския съюз (ЕС), призоваха този месец за разследване на случаите. "Дълбоко съм загрижена за съобщенията за отравяне на ученички в Иран през последните три месеца. Това е нарушение на правото им на безопасно образование", каза ръководителката на ЮНЕСКО Одри Азуле. В Иран родители и учители организираха протести срещу бавната реакция на властите и предполагаемото им съучастие според някои активисти.

Ирански официални лица съобщиха, че разследват инцидентите. На 15 март Асошиейтед прес цитира съобщение на иранската полиция, според което са били арестувани над 100 заподозрени във връзка с предполагаемото отравяне.

Властите обаче допълнително затегнаха контрола върху медиите в страната и арестуваха редица журналисти, активисти и други хора, позволили си да говорят по темата. Това се случи на фона на вече въведени силни ограничения на свободата на словото след началото на протестите срещу режима в Техеран през септември. Десетки ирански студенти от цялата страна също така твърдят, че им е било забранено да влизат в университетите си.

Протестите започнаха, след като на 16 септември 22-годишната Махса Амини беше задържана от полицията за предполагаемо неправилно носене на хиджаб или шал на главата и почина в ареста при неясни обстоятелства.

Правителството проведе няколко контрамитинга, за да се опита да потуши масовото недоволство след случилото се. Въпреки това хората продължават да излизат по улиците в цялата страна, а университетите и училищата се превърнаха в основни места на сблъсъци между протестиращите и властите.

Силите за сигурност предприеха серия от рейдове в училища, арестувайки ученици, особено ученички, които демонстративно свалиха хиджабите си в знак на протест.

Пет момичета, които танцуват срещу режима в Иран
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00
XS
SM
MD
LG