Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европейските лидери одобриха плана за изпращане на 1 млн. снаряда на Украйна


Европа ще осигури 2 млрд. евро за закупуване на артилерийски боеприпаси и поръчки за производство на нови
Европа ще осигури 2 млрд. евро за закупуване на артилерийски боеприпаси и поръчки за производство на нови

Лидерите от Европейския съюз одобриха план за изпращане на 1 млн. артилерийски боеприпаси на Украйна в следващите 12 месеца, за да ù помогнат срещу руската инвазия. Част от тях ще бъдат за сметка на армейските запаси, а други ще бъдат специално произведени.

Преди няколко дни министрите на външните работи и отбраната на 18 страни от ЕС приеха плана за купуване на снаряди по ускорена процедура, а на среща на върха в четвъртък тя официално получи политическо одобрение.

Още преди началото на форума българският президент Румен Радев каза, че докато служебното правителство е на власт, България няма да се включи в общата европейска поръчка, а ще се ангажира само с производството на боеприпаси за нуждите на други страни членки. По думите му "това е наше суверенно право".

А няколко часа преди решението той коментира пред журналисти: "Ние се ангажираме само със снаряди, които могат да отидат в наши партньори и съюзници, ако те поискат от нас, но не и с Украйна. Ясен ли съм?".

Попитан каква ще е реакцията, ако продадените от България снаряди все пак попаднат в Украйна, той отговори, че "това е отговорност на тази държава" и "тя е длъжна да ни уведоми за какво ги иска". "Естествено, че ще поставим условия", каза още държавният глава и добави, че ако в парламента отново се постави този въпрос, трябва да бъде съставен редовен кабинет.

Унгария също зае позиция, че няма да участва в доставянето на боеприпаси на Украйна, настоявайки, че е ангажирана с мира. От Будапеща обаче казаха, че няма да пречат на другите държави да правят това с блокиране на споразумението.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел уточни, че ще бъдат отпуснати на 1 милиард евро за насърчаване на държавите членки да предоставят артилерийски снаряди от своите съществуващи запаси и евентуални предстоящи поръчки.

Още 1 милиард са предвидени за ускоряване на нови поръчки и насърчаване на страните да работят заедно за покупки чрез Европейската агенция по отбрана или на групи от поне три държави.

Според различни оценки Украйна изстрелва между 6000 и 7000 артилерийски снаряда на ден, което е около една трета от изстрелваните от Русия.

Решението на срещата на върха премина с включване на украинския президент Володимир Зеленски по видео връзка. Той се включи за 10 минут от влак след като посети Херсон и за пореден път призова Европа да побърза с доставките на оръжия, защото "в противен случай войната ще се проточи" с години.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG