Връзки за достъпност

Извънредни новини

Румен Радев определи въпроса за ареста на Владимир Путин като "безсмислен".


Румен Радев участва в срещата на върха на лидерите от ЕС в Брюксел
Румен Радев участва в срещата на върха на лидерите от ЕС в Брюксел

Президентът Румен Радев определи въпроса дали България ще арестува руския президент Владимир Путин, ако той дойде в страната, като безсмислен.

Преди няколко дни Международният съд в Хага издаде заповед за арест на Путин и руска държавна служителка въз основа на обвинения, че е отговорен за "незаконно прехвърляне" на украински деца в Русия. Правният ход задължава 123-те държави - страни по уредбата на съда, сред които и България, да арестуват Путин и да го предадат за съдебен процес, ако стъпи на тяхна територия.

"Първо вие знаете, че отношенията в момента между държавите-членки от ЕС и Русия не са такива, че да предполагат посещение на президента на Руската федерация - така че въпросът ви към момента е безсмислен", отговори Радев на журналистическо питане след срещата на върха на европейските лидери в Брюксел, в която участва.

Той отказа да отговори на въпроса дали трябва България да се включи в инициативата за издирване на незаконно депортирани украински деца.

По-рано лидерът на БСП Корнелия Нинова каза директно, че ако зависи от нея, тя не би арестувала Путин, защото от това не би имало смисъл, и отказа да го нарече агресор. Тя нарече недоказана "пропаганда" информациите за извеждането на украински деца, които най-често са давани за осиновяване в Русия.

И Радев, и Нинова са сред българските политици, които от самото начало на руската инвазия, се срещу изпращането на военна помощ за Украйна.

Българският президент, който е от малкото лидери в ЕС, които заемат открито проруски позиции, отново коментира защо България не се включва в общата поръчка за изпращане на боеприпаси в помощ на Украйна.

В четвъртък повечето лидери на ЕС одобриха план за изпращане на 1 млн. снаряда на Украйна в следващите 12 месеца.

Радев каза "по отношение на всички спекулации", че България е част от общата политическа рамка за подкрепа на Украйна, но всеки, който "иска индивидуално и реално да участва в доставката на тези 1 млн. снаряда, отива в Европейската агенция по отбрана и там сключва споразумение".

Той отбеляза, че България не е сред тези 17 държави, които подкрепят общата поръчка, заедно с други 9 страни, и "нека това най-сетне стане ясно".

"По отношение на тези прословути 1 млн. снаряди искам две неща да поясня... Нека има ясна разлика - България е част и подкрепя европейския механизъм за укрепване на мира. Благодарение на този механизъм ние ще модернизираме нашата отбранителна индустрия, така че да отговаряме на съвременните изисквания, да имаме по-голям капацитет", каза президентът.

И добави: "Но касаещо доставката на 1 млн. снаряди за Украйна - във вчерашните заключения изрично е записано, че това трябва да става в съответствие със специфичните особености в политиката за сигурност и отбрана на всяка една държава членка".

По-рано тази седмица Радев каза, че докато служебният кабинет управлява, български боеприпаси няма да бъдат изпращани в Украйна. Той уточни, че България ще поставя условия на други държави, които ги купуват, да не ги доставят на страната, в която Путин води война.

Военният министър Димитър Стоянов обясни, че България няма как да бъде част от общата поръчка, тъй като не използва боеприпаси с натовския калибър 155-мм, каквито се търсят за Украйна. И досега обаче български боеприпаси достигаха дотам през сделки с посредници или частен бизнес.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG