Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Образованието е наше право." Талибаните разпръснаха нов протест на жени


Протест на жени в Афганистан срещу забраната да учат в университет.
Протест на жени в Афганистан срещу забраната да учат в университет.

Около 20 афганистански жени протестираха в неделя в столицата Кабул с искане на правото си на образование. Протестът им беше спрян от талибаните, жените бяха арестувани.

Поредната демонстрация идва на фона на осъжданите от ООН и други международни организации продължаващите ограничения, които талибаните налагат на момичетата и жените, откакто поеха властта през 2021 г.

Участниците в демонстрацията казаха пред Радио Азади на Радио Свободна Европа, че талибаните са пристигнали малко след като са започнали планирания си мирен протест и са притиснали протестиращите, за да им попречат да продължат.

Видеозаписи, разпространени в социалните медии, показват около две дузини жени, крачещи по улицата с малки табели с надпис „Образованието е наше право“.

Демонстрацията беше организирана от Мрежата за политическо участие на афганистанските жени. Целта на шествието е била да стигне до училището за момичета Asif Mayel, едно от десетките училища, жестоко нападнати от талибаните.

„Почти две години бъдещето и съдбата на афганистанските жени са взети за заложници и ние сме напълно отстранени от обществото“, каза Момине Ефтехари, една от протестиращите, пред радио Азади.

Забраната за учене в университет е поредното решение, което ограничава правата на жените в Афганистан, откакто талибаните завзеха властта през лятото на 2021 г. Талибаните забраниха на момичетата да посещават средни училища. Така жените в Афганистан вече имат достъп само до начално образование.

След идването си на власт талибаните забраниха на жените да упражняват повечето професии и въведоха задължение да покриват косите и лицата си с бурки на публични места. Жените не могат да влизат във фитнес салони, барове или да се возят в таксита.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG