Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Булгаргаз" предлага над 8% по-евтин газ за май и прогнозира над 17% по-ниска цена за юни


Междусистемната газова връзка Гърция-България в района на гр. Комотини, Гърция 2022 г.
Междусистемната газова връзка Гърция-България в района на гр. Комотини, Гърция 2022 г.

"Булгаргаз" предложи в понеделник цена на природния газ от 90,10 лв. мегаватчас (MWh) за месец май - с 8,21% по-ниска от цената за април.

В понеделник българският оператор внесе в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) заявление за утвърждаване на цената. Тя не включва цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

БТА припомня, че КЕВР утвърди цена на природния газ за април от 98,16 лева за мегаватчас. Тя от своя страна е 8% по-ниска спрямо мартенската, която беше в размер на 106,74 лв. за мегаватчас.

От КЕВР отчетоха, че основен фактор за поевтиняването на синьото гориво е устойчивата тенденция за понижаване на борсовите индекси на международните газови пазари, в резултат на мекото време и високата запълняемост на европейските газови хранилища.

На 1 май в КЕВР ще бъде депозирано окончателно предложение за цената на природния газ за май.

Прогнозната цена на природния газ за юни е 74,59 лева за мегаватчас, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС, информират още от "Булгаргаз". Тя е със 17,21 на сто по-ниска от внесената за утвърждаване цена за май. Финалното предложение за цената на природния газ за юни 2023 г. ще бъде депозирано в КЕВР на 1 юни, се посочва още в съобщението.

Цената на природния газ на световните пазари достигна до рекордни стойности през 2022 г. Това се случи заради политиката на Русия, която от края на 2021 г. започна изкуствено да повишава цените на горивото като намаляваше обема на доставките. След началото на войната в Украйна и вследствие на санкциите, наложени от ЕС, вносът на руски газ беше почти прекратен.

Руската държавна „Газпром“ прекрати изцяло доставките до България в нарушение на дългосрочния си договор с „Булгаргаз“ през април миналата година.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG