Връзки за достъпност

Извънредни новини

АЕЖ призова прокуратурата да спре да дискредитира журналисти


Журналистът Димитър Стоянов
Журналистът Димитър Стоянов

Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ) настоя прокуратурата да прекрати опитите да дискредитира журналисти в своя позиция, публикувана в понеделник.

Тя е във връзка с информацията, която държавното обвинение публикува в петък и която включва съдържание на чатовете между журналиста Димитър Стоянов от сайта BIRD и негов източник на информация, който е задържан под стража като обвиняем за държане на наркотични вещества.

В позицията си АЕЖ призовава прокуратурата незабавно да прекрати опитите да дискредитира журналисти "само защото не харесва техните публикаци" и да "преустанови практиката да разкрива журналистически източници". "Самоцелното публикуване от прокуратурата на снимки от комуникация на журналиста Димитър Стоянов е безскрупулно погазване на тайната на журналистическите източници. Разговорите на журналисти с източници не представляват престъпление по подразбиране", пише още АЕЖ.

В петък Софийската градска прокуратура (СГП) съобщи, че разследва за търговия с влияние организирана престъпна група след открити записи и снимки на чатове. Разговорите на журналиста от BIRD и източника му са част от тях.

Разследването е свързано с информацията за предполагаем заговор срещу главния прокурор Иван Гешев, за която той съобщи на 16 март. Тогава прокуратурата съобщи, че е установила доказателства за схема за търговия с влияние, чиято цел е била смяна на полицейски началници и сваляне на главния прокурор от поста му.

Асоциацията цитира също своя проверка, която е показала, че в Софийски районен съд са заведени общо шест дела срещу журналистите Димитър Стоянов, Атанас Чобанов и колегата им от „Биволъ” Николай Марченко.

Ищецът е един и същ − Размиг Чакърян (Ами), като всеки от исковете е за 10 хил. лева. АЕЖ е получила достъп до две от исковите молби, в които става ясно, че исковете са във връзка с публикации, свързани с инфраструктурата около „Капитан Андреево”, широко разпространените съмнения в общественото пространство за тежки корупционни практики, както и свързани със съмненията за убийството на крипто кралицата Ружа Игнатова.

Срещу Стоянов и BIRD се водят още няколко дела с характеристиките на съдебен тормоз, или т.нар. SLAPP (стратегически дела срещу публичното участие), съобщи АЕЖ през декември.

Дело срещу Стоянов и неговият колега от BIRD води депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов. Дело за клевета срещу Стоянов и Атанас Чобанов води и адвокат Менко Менков, който често представлява лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. От АЕЖ посочват, че както Иванов, така и Менков не съдят медията BIRD, а самите автори на статиите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG