Връзки за достъпност

Извънредни новини

България никога не е предлагала да дарява МиГ-29 на Украйна, каза министърът на отбраната


МиГ-29 на българските ВВС

България никога не е заявявала и не е предлагала да дарява самолетите си МиГ-29 на Украйна. Това каза преди заседанието на служебния кабинет в сряда министърът на отбраната Димитър Стоянов.

Повод за думите му е един от изтеклите от Пентагона документи, свързани с хода на войната в Украйна. В него се твърди, че на 23 февруари България е изразила готовност да дари на Украйна изтребителите си МиГ-29. Най-вероятно това са документи, които са преработени, каза министър Стоянов.

Автентичността на изтеклите първо в Телеграм снимки на секретни документи продължава да се разследва и проверява от военното министерство на САЩ, Департамента по правосъдие и други американски институции.

Стоянов добави в сряда, че българските пилоти продължават и днес да летят със самолети МиГ-29 и да дават бойни дежурства с тях. Той повтори, че в Закона за отбраната и въоръжените сили има клауза, която не позволява друга държава да поеме изцяло охраната на българското въздушно пространство, а това може да става само съвместно с българските Военновъздушни сили (ВВС).

„Следователно има сериозна законова пречка самолетите да бъдат предоставени и освен това – страната ни има нужда от тях“, добави министърът.

Водени са разговори по т.нар. „триъгълни сделки“, свързани с възможностите за замяна на българско старо въоръжение, което да отиде в Украйна, с друго, съвместимо с това на страните членки на НАТО. Никога в тези разговори не е предлагано самолетите МиГ-29 да бъдат дарени, каза още Стоянов.

Той припомни, че Министерството на отбраната обяви обществени поръчки за купуване и за ремонт на двигатели на самолети МиГ-29.

Стоянов каза, че се надява до края на април от Полша да пристигне още един ремонтиран двигател. До момента няма интерес към поръчката за покупка. Без поддръжка, каквато допреди войната се осъщестяваше от Русия, българските МиГ-29 ще бъдат приземени до края на годината заради изтекъл летателет ресурс.

Въпросният документ на военното разузнаване на САЩ, снимка на който беше изпратена на Свободна Европа от сайта за разследваща журналистика Bellingcat, дава информация за военната помощ на партньорите за Украйна към 2 март.

В таблица са всички страни, които дават или са обещали помощ под формата на оръжия, обучават войници или са обещали такава.​

"Намаляваща военна способност и политическа воля"

Последната графа в документа е "политическа воля за даване на оръжия". В нея срещу името на България е поставен жълт триъгълник, който в легендата е разшифрован като "намаляваща военна способност и политическа воля".

Под таблицата има графа "Въпроси на фокус" в която пише, че на 23 февруари България е изразила готовност да дари на Украйна изтребителите си МиГ-29.

Това изречение е маркирано с червен удивителен знак, като "предизвикателство". Обяснено е, че такова дарение би оставило България без изтребители, които да охраняват въздушното пространство, докато не бъдат доставени произведените в САЩ F-16, "което ще стане поне след година".

На 5 април външният министър Николай Милков съобщи, че е разговарял с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен за осигуряването на заместващи способности за българските въоръжени сили и конкретно за изтребителите.

Според двама бивши министри на отбраната - Тодор Тагарев и Бойко Ноев България може да не водила преговори за даряване на самолетите си, а преговори за тройна сделка, в която да получи други изтребители вместо произведените в СССР.

Тяхното заключение е базирано на позицията на МО от вторник, в която се казва, че министерството "не е провеждало разговори за безвъзмездно предоставяне на български изтребители МиГ-29 на Украйна". Тагарев и Ноев казаха това преди изявлението на Димитър Стоянов в сряда. Стоянов и в сряда го нарече "даряване".

Според Тагарев изтеклата информация може да е вярна и България да е искала да бъде компенсирана за самолетите МиГ и то авансово. В съобщението на МО се казва, че преговаряно за т.нар. „триъгълни сделки“, "за замяна на част от наличното въоръжение със съвместимо такова от съюзни държави, без да се допуска загуба на способности".

Тагарев добави, че е съвсем нормално България да иска да бъде компенсирана. По думите му при досега известните случаи на даряване на изтребители винаги е имало компенсации от САЩ и ЕС.

САЩ предложиха на Словакия да ѝ продадат 12 нови хеликоптера Bell AH-1Z Viper с две трети отстъпка от цената, след като Братислава изпрати изтребители МиГ-29 в Украйна.

Никой не подарява, каза и Бойко Ноев пред бТВ в сряда, "малко страни безвъзмездно предоставят, всеки търси замяна за нещо".

„Ако няма решение, когато МиГ-29 бъдат приземени по чисто физически причини, някой ще трябва да носи отговорността защо това се е случило и как се е стигнало до тук“, каза Бойко Ноев.

Без поддръжка самолетите може да се приземят до края на годината

През февруари министър на отбраната Димитър Стоянов каза, че вероятността България да спре да изпълнява бойно дежурство за охраната на въздушното си пространство (еър полисинг) е голяма.

Причината е, че ресурсът на двигателите на произведените в СССР изтребители изтича. Те бяха поддържани изключително от Русия. Без нови или ремонтирани двигатели може да спрат да летят след края на 2023 г.

Планът на служебния кабинет е да бъдат купени заместващи изтребители, които да бъдат използвани за еър полисинг, докато пристигнат първите осем F-16, които България купи от САЩ. Това трябва да стане през 2024 г.

Стоянов каза още, че в комисията по отбрана на 49-ото Народно събрание ще бъдат представени две оферти за т.нар. „заместващи платформи“ за изтребители. България отправи запитване към четири страни - Израел, САЩ, Франция и Швеция. До края на миналата година беше дошла оферта само от Швеция за нови "Грипен", но цената им е прекалено висока.

  • 16x9 Image

    Георги А. Ангелов

    Георги A. Ангелов е журналист в Свободна Европа от 2022 година. Кариерата си започва преди 20 години в смолянския вестник "Отзвук". След това работи в редица национални вестници. Бил е репортер в "Дневник", редактор в OFFNews.bg, автор и кореспондент в българската секция на Deutsche Welle (DW). 

Facebook форум

XS
SM
MD
LG