Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна разследва видео, в което руски войници обезглавяват украински военнопленник


Президентът на Украйна Володимир Зеленски
Президентът на Украйна Володимир Зеленски

Службата за сигурност на Украйна съобщи в сряда, че е започнала разследване на разпространено в социалните медии видео, което показва обезглавяването на украински военнопленник.

Във видеообръщение, публикувано в Туитър в сряда, украинският президент Володимир Зеленски нарече руските сили "зверове" заради видеото на предполагаемото обезглавяване. То не е независимо проверено.

На записа се вижда как мъж в униформа обезглавява военнопленник, носещ жълта лента на ръката, използвана от украинските войници.

Кремъл нарече видеото "ужасно", но добави, че автентичността му трябва да бъде проучена, тъй като "живеем в свят на фалшификати".

"Има нещо, което никой в света не може да пренебрегне: колко лесно убиват тези зверове. Ние няма да забравим нищо, нито ще простим на убийците", каза Зеленски.

Службата за вътрешна сигурност на Украйна каза, че разследването ще се опита да определи дали е имало военно престъпление.

"Ние ще намерим тези нечовеци... те определено ще бъдат наказани за това, което са направили", каза шефът на Службата за сигурност на страната Васил Малюк.

По-рано Андрий Йермак, главен съветник на Зеленски, написа в Телеграм, че "ще се понесе отговорност за всичко".

Предполага се, че видеото е заснето от членове на частната руска армия от наемници "Вагнер" в района на опустошения след седмици ожесточени боеве източен украински град Бамхут.

В началото на март в социалните мрежи беше разпространен друг видеозапис с екзекуцията на украински военнопленник.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че "това са ужасни кадри и първо трябва да се провери автентичността". "Ако се потвърди, тогава трябва да намерим къде и от кого", каза той.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба каза, че е "абсурдно", че Русия в момента държи ротационното председателство на Съвета за сигурност на ООН, докато "руските терористи" са нахлули в Украйна.

Наскоро мисията на ООН за наблюдение на правата на човека в Украйна заяви, че е "ужасена" от "особено ужасяващите видеоклипове" на екзекуции на военнопленници.

От своя страна ЕС заяви, че остава ангажиран с търсенето на отговорност от военнопрестъпниците.

Откакто руските войски нахлуха в Украйна през февруари 2022 г., Русия е обвинявана в извършване на различни военни престъпления, обвинения, които тя отрича.

По-рано през април Съветът на ООН по правата на човека гласува с голямо мнозинство за удължаване и разширяване на мандата на разследващия възможни военни престъпления в Украйна орган.

Според Женевската конвенция за третиране на военнопленниците, подписана и от Русия, и от Украйна, на затворниците трябва да се гарантира живот и хуманни условия на задържане. Екзекуциите или малтретирането на военнопленници са военни престъпления.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG