Връзки за достъпност

Извънредни новини

Голямата картина: Кой ще спаси тези, които не могат да се спасят сами


Поддръжници на руската комунистическа партия с портрети на съветски и руски космонавти чакат да положат цветя на гроба на Юрий Гагарин на стената на Кремъл. В сряда Русия отбеляза 62-рата годишнина от мисията на Гагарин и първия полет на човек в Космоса на 12 април 1961 г.

Здравейте, скъпи приятели,

Това е новият брой на Голямата картина - седмичният бюлетин на Свободна Европа. В събота сутрин ви изпращаме само няколко истории, без които не можете. Абонирайте се тук!

Кой да бъде председател на парламента се оказа въпрос, който 240 души не могат да решат нито от първия, нито от втория път. Така първото заседание на парламента ще продължи поне седмица.

Докато хората, които пишат законите, все не намират време да приемат промени в закона срещу домашното насилие, още една жена загуби живота си. Причината е, че има случаи, в които законът не работи. И да, има партии, които са част и от този парламент и носят отговорност за това. Научете повече какъв е проблемът.

Проблемът е системен, казва Светла Енчева. Той е такъв за жените в риск от насилие, но е и най-големият проблем на хората със специални потребности в България. Оказва се, че нечовешкото отношение е допустимо, стига да не ни пречи на шопинга. За съжаление, има два съвсем пресни случая, за които неправителствените организации излязоха виновни.

Българи се борят с българските институции и това е трудно. Какво става обаче, ако си руски опозиционер, напуснал страната си след началото на войната? Опитваш се да получиш убежище в България, но българските власти не виждат никаква заплаха за теб и семейството ти. Как става така, че поискалите убежище са стотици, а одобрените засега са само осем.

Русия води война с гражданите си, обаче има и други проблеми. Става дума за най-легендарният космодрум на СССР. Оттам излита първият човек в Космоса. Байконур оцелява след разпада на Съветския съюз и помага на Роскосмос да стане лидер в космическите изследвания. Сега обаче спорът между Казахстан и Роскосмос е за пари, а заради санкциите руската компания е всичко, но не и надежден партньор. Как руският космодрум се оказа заплашен.

Западът и Китай са в технологичен сблъсък, който едва ли може да бъде овладян при сегашното политическо разположение на страните. Разкачването между тях изглежда неизбежно, пише Владимир Шопов. Научете каква е голямата въпросителна.

С най-сърдечни поздрави,

Нели Делчева

  • 16x9 Image

    Нели Делчева

    Нели Делчева е редактор Социални мрежи в Свободна Европа от 2020 година. Завършила е магистратура "Медии, комуникация, култура" в СУ "Св. Климент Охридски", Европейския университет Виадрина във Франкфурт на Одер и университета "София Антиполис" в Ница.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG