Връзки за достъпност

Извънредни новини

Директорът на София филм фест Стефан Китанов получи орден на Британската империя от крал Чарлз III


Стефан Китанов
Стефан Китанов

Създателят и директор на международния филмов фестивал „София Филм Фест“ Стефан Китанов е удостоен с отличието Почетен член на Ордена на Британската империя (MBE) от крал Чарлз III. Това стана ясно от съобщение на британското посолство в София.

Китанов получава званието за „съществени заслуги за популяризирането на британското кино в България в продължение на над 30 години“.

Китанов е основател на Рок Филм Фест и Мюзик Филм Фест, които по-късно прерастват в София Филм Фест. Преди да се заеме с кино фестивалите, той е директор на Дома на киното. През годините има изяви като продуцент на филми ("Страсти по Леа", "Рапсодия в бяло"), член е на Европейската филмова академия и е бил жури на световноизвестни филмови фестивали - във Венеция, Кан, Карлови Вари, Москва, Франкфурт.

„Работата ми с Британския съвет в София, както и 7-месечният ми престой във Великобритания през 1993 и 1994 година със стипендия на Британския съвет, са в основата на всичко, което успях да реализирам от 1992 насам“, каза Китанов.

Освен него е удостоен и Валентин Въльовски, който получава Медала на Британската имеприя (BEM) за „укрепване на британско-българските отношения“. Той в продължение на 30 години е развивал и поддържал градината на резиденцията на Британското посолство в София.

Чарлз III застана начело на Обединеното кралство след смъртта на майка му кралица Елизабет II, която беше кралица в продължение на 70 години.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG