Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Злоупотреба със съдебната власт". Западът се възмути от присъдата на руския опозиционер Кара-Мурза


Руският опозиционен политик Владимир Кара-Мурза в съда в Москва, 17 април 2023 г.
Руският опозиционен политик Владимир Кара-Мурза в съда в Москва, 17 април 2023 г.

В понеделник руският опозиционен политик Владимир Кара-Мурза беше осъден на 25 години затвор – най-суровото наказание, налагано някога на опонент на Кремъл в постсъветската ера. Това предизвика остра международна реакция от ООН, Европейския съюз и САЩ.

Обвиненията срещу него са провокирани главно от неговата открита критика на непредизвиканата инвазия на Русия в Украйна. Общо 18 години от присъдата му са за предполагаема държавна измяна - обвинение, което се използва все по-често в Русия.

Според руски журналисти и правозащитници обвиненията срещу Кара-Мурза са политически и целят да премахнат един от най-видните критици на управлението на руския президент Владимир Путин.

Обвинения, които изглежда са свързани със законното упражняване на правото му на свобода на мнение.
Фолкер Тюрк

Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк призова за "незабавното" освобождаване на руския опозиционер. Тюрк обвини Москва, че съди Кара-Мурза "по обвинения, които изглежда са свързани със законното упражняване на правото му на свобода на мнение".

Европейският съюз също осъди "шокиращо тежката" присъда на Кара-Мурза след процес, който според Брюксел е политически.

"Скандално тежкото съдебно решение за пореден път демонстрира злоупотребата със съдебната власт за оказване на натиск върху активисти, правозащитници и всеки глас, който се противопоставя на незаконната агресивна война на Русия срещу Украйна", се казва в изявление на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел.

Кара-Мурза е жертва на "засилената репресивна кампания" на руското правителство, заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Ведант Пател, като нарече присъдата "политически мотивирана".

Кой е Владимир Кара-Мурза

Владимир Кара-Мурза беше близък сътрудник на опозиционния лидер Борис Немцов, който беше застрелян в центъра на Москва през 2015 г. Двамата инициират налагането на персонални санкции за нарушаването на човешките права.

По-късно инициативата им се превръща в американски закон под името "Магнитски". Той е първият от поредица правни действия, предприети извън Русия за наказване на виновните за нарушаване на правата на руските граждани.

Кара-Мурза беше хоспитализиран в тежко състояние през 2015 г. и 2017 г., което той и други смятат за случаи на умишлено отравяне. Според американски лекари и учени е възможно да е бил отровен с биотоксин или радиоактивно вещество.

Според Кара-Мурза той е неудобен за Кремъл заради усилията си в подкрепа на закона Магнитски. По думите му Путин се страхува повече от уличните протести, отколкото от международни санкции.

Подобна е съдбата и на руския опозиционер Алексей Навални. След неуспешен опит за отравяне с нервнопаралитичното вещество Новичкок през 2020 г., Навални беше арестуван и осъден на 11,5 години затвор по стари обвинения в мошеничество и неуважение на съда. В момента той е с влошено здраве поради ново предполагаемо отравяне.

Делата за държавна измяна в Русия

Докато войната на Русия срещу Украйна продължава вече повече от година, Федералната служба за сигурност (ФСБ) запоюна шсе по-юесто да възбужда дела за държавна измяна - няколко само от началото на годината, което е безпрецедентно в съвременната руска история.

Поне 22 дела за държавна измяна са образувани в Русия за миналата година. За сравнение през 2013 г., преди анексирането на Крим, те са едша четири. През 2012 г. са шест.

През 2023 г., за по-малко от четири месеца, миналогодишният рекорд вече е счупен. Според руски правозащитници със сигурност се знае за около 20 случая.

"Предвиждам, че до края на 2023 г. ще знаем за около 100 случая по тази статистика", каза адвокатът по правата на човека Евгений Смирнов пред рускоезичния телевизионен канал на Радио Свободна Европа "Настоящее время".

Това са обикновени хора, просто извадени от тълпата
Дмитри Заир-Бек

Но необявените случаи са много повече - според правозащитници се знае едва за 30-40% от случаите. Случаите за държавна измяна в Русия се разглеждат с голяма секретност у правителствените съобщения са единственият начин те да достигнат до обществеността. А ФСБ пуска само информация, която е "изгодна за тях", каза Смирнов.

В миналото почти всички обвиняеми по дела за държавна измяна са били академици, длъжностни лица или военни, които са имали достъп до секретна информация. Сега обаче обвиняемите идват от всички слоеве на обществото.

"Според мен обвиненията в случаите, за които знаем, изглеждат доста необосновани", каза адвокатът Дмитри Заир-Бек.

"От това, което знаем за заподозрените, те са напълно обикновени хора, просто извадени от тълпата."

Всички заподозрени са изправени пред перспективата за дълги периоди в предварителния арест, процес при закрити врати и до 20 години затвор.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG