Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев даде знак, че няма да бърза с връчването на първия мандат


Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев

Парламентът има нужда от време, за да може да приеме бюджета и най-важните закони, каза в понеделник президентът Румен Радев.

Той не отговори на въпроса кога ще бъде връчен първият мандат за съставяне на правителство, като добави, че следващите дни на разговори ще бъдат "индикатор" за това кога може да се случи.

По-рано през деня ГЕРБ съобщи, че има планирана лидерска среща с втората по големина партия в парламента "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), на която да бъдат обсъдени основни теми в контекста на предстоящото връчване на мандата.

"Въпросът за първия мандат е важен, но по-важно е държавническото отношение на партиите и накъде ще тръгнат тези дни", каза Радев. По негови думи внесеният от служебното правителство бюджет е "тест за компетентността и политическата зрялост за всички партии с амбиция за власт".

В петък служебният кабинет, назначен от Радев, изготви проектобюджет с дефицит от 6,4% и нов дълг от 13,7 млрд. лева.

Изказването на Радев идва, след като по-рано той бързаше със свикването на консултациите с парламентарните групи. "За разлика от предишните, 49-ото Народно събрание не може да си позволи лукса да не приеме критично важни закони, дори да няма правителство", каза той.

Изказването дойде преди официалната церемония по подписването на декларация от президента, с която България се присъедини към Европейския алианс за батерии.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG