Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гешев поиска парламентът да свали имунитета на Радостин Василев


Главният прокурор Иван Гешев
Главният прокурор Иван Гешев

Главният прокурор Иван Гешев внесе в деловодството на 49-ото Народно събрание искане за сваляне на имунитета на депутата Радостин Василев, съобщи БТА.

Василев е избран за народен представител от коалицията “Продължаваме промяната - Демократична България” (ПП-ДБ). Искането на главния прокурор е по препоръка на Софийската градска прокуратура (СГП) от четвъртък.

Държавното обвинение съобщи по-рано, че в рамките на разследването срещу Василев са събрани доказателства, че на 13 юни 2022 г. той е направил опит да принуди народния представител Христинка Иванова чрез заплашване, противно на убежденията и волята ѝ, да напусне парламентарната група на партия "Има такъв народ"(ИТН) в 47 НС, както и поста си на депутат. Разследването е започнало през юли.

За да може прокуратурата да започне на наказателно преследване срещу Василев, е нужно разрешение или писмено съгласие на Народното събрание.

Депутатът определи искането на СГП за сваляне на имунитета като опит да бъде “политически сплашен или да бъде ударена партия “Продължаваме промяната”.

През юли 2022 г. ИТН, част от която по това време беше и Василев, напусна управляващата коалиция с “Продължаваме промяната”, БСП и “Демократична България”. Така партията на Слави Трифонов остави без мнозинство в парламента правителството на Кирил Петков.

Няколко депутати от ИТН се отцепиха от парламентарната група на партията и запазиха подкрепата си за кабинета. Василев, тогава министър на спорта, също напусна ИТН. Малко по-късно ръководството на ИТН обвини Василев, че е заплашвал Иванова с цел да я накара също да напусне групата на ИТН. Тогава Василев отхвърли твърденията, че е използвал заплаха срещу Иванова.

След съобщението за искането на СГП в четврътък депутатът каза, че ще реши дали да се откаже от имунитета си, когато се запознае с искането на прокуратурата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG