Връзки за достъпност

Извънредни новини

ПП-ДБ не обмисля състав на кабинет, а управленска програма, която да обсъди с ГЕРБ


Кирил Петков (в гръб) и Николай Денков от ПП разговарят с Десислава Атанасова от ГЕРБ в пленарната зала в сряда.
Кирил Петков (в гръб) и Николай Денков от ПП разговарят с Десислава Атанасова от ГЕРБ в пленарната зала в сряда.

Коалицията “Продължаваме промяната-Демократична България” (ПП-ДБ) не обмисля персонален състав на проектокабинет, а управленска програма, която да обсъди първо с ГЕРБ-СДС, а след това и с останалите партии в парламента. Това каза Николай Денков от ПП пред журналисти в парламента в сряда.

Преди ден първите две политически сили в 49-ото Народно събрание проведоха среща, на която лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова съпредседателите на ПП-ДБ да предложат свой състав на кабинет, за да прецени партията му дали може да го подкрепи.

“Това, което ние ще направим, е да подготвим такава програма и да обсъдим с парламентарните групи. Разбира се, ще започнем с ГЕРБ-СДС като най-голяма парламентарна група, за да видим дали може да получим подкрепа”, коментира Денков с уточнението, че говори за програма, която да изпълнява Министерският съвет.

"Не ни е страх да влизаме в трудни битки"

Малко по-късно групата на ПП-ДБ направи общо изявление в кулоарите на парламента, отправяйки критики към кметовете на Варна и Пловдив, и двамата от ГЕРБ, че са допуснали фирма на бизнесмена Георги Гергов да установи контрол над Пловдивския панаир.

Позицията на коалицията стана повод за журналистически въпроси каккоалицията едновременно критикува управленските решения на ГЕРБ и преговаря с нея за управленски приоритети. Даниел Лорер от ПП, че с колегите му “разбираме нашата политическа отговорност, задачите, които ни предстоят, като парламент - оттук насетне разбираме много добре политическата ситуация, в която българският избирател ни е поставил и ни е изпратил тук да решаваме”.

“Ако има нещо, което ПП-ДБ доказахме, е, че не ни е страх да влизаме в трудни битки”, добави Лорер.

Бойко Борисов говори със свои колеги от ГЕРБ-СДС в сряда.
Бойко Борисов говори със свои колеги от ГЕРБ-СДС в сряда.

Той посочи още, че след обща законодателна програма, предстои с ГЕРБ да постигнат и програма на правителството “и тогава се надявам, че съставът на правителство, излъчено от ПП-ДБ, ще срещне подкрепа от ГЕРБ и може и от други политически сили”.

На този фон депутати от ГЕРБ коментираха, че докато не приключат преговорите им с ПП-ДБ, няма да правят срещи с други парламентарни групи.

Карадайъ допусна, "че ще има нужда от ДПС"

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пък допусна, че партията му също ще се включи в преговорите за съставяне на правителство, въпреки че по време на консултациите при президента Румен Радев декларира, че “засега” остава в опозиция.

“Имаме надежда разговорите да прераснат в диалог. Стигнем ли до диалога, мисля, че ще има нужда от ДПС”, каза Карадайъ в кулоаерите на парламента.

Малко по-рано лидерът на “Възраждане” също коментира темата, посочвайки, че ако ПП-ДБ направят общо правителство в ГЕРБ, “на следващите избори ще се борят за влизане в парламента”.

Председателката на БСП Корнелия Нинова отказа коментар, а от “Има такъв народ” заявиха, че инициативата за това как ще се постъпи с първия мандат е изцяло решение на партията, която го получава. Председателят на парламентарната група Тошко Йорданов каза, че с колегите му ще участват в разговори, ако бъдат поканени.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG