Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руски военен кораб е забелязан до "Северен поток" преди взривовете


Руският военен кораб СС-70 по време на учения в Балтийско море през юни 2020 г. Снимката е илюстративна.
Руският военен кораб СС-70 по време на учения в Балтийско море през юни 2020 г. Снимката е илюстративна.

Датски патрулен кораб е засякъл руски военен кораб, който е специално оборудван за дълбоководни дейности, в близост до газопровода "Северен поток" четири дни преди той да бъде взривен. За това съобщи местният вестник Dagbladet Information в четвъртък, като се позовава на военното командване на Дания.

През септември 2022 г. газопроводът "Северен поток", предназначен да пренася газ от Русия до Европа, беше взривен. В изявления на НАТО тогава беше съобщено, че течовете от двата руски газопровода "Северен поток" - в датски и шведски води на Балтийско море, са резултат от "умишлени, безразсъдни и безотговорни актове на саботаж".

Командването на отбраната на Дания е потвърдило пред местното издание, че разполага с 26 изображения на руския военноморски кораб SS-750, на който има малка подводница, предназначена за извършване на подводни операции. Корабът е заснет от датски патрулен катер в близост до газопроводите на 22 септември 2022 г..

Четири дни по-късно, на 26 септември 2022 г., експлозии разкъсаха три от четирите газопровода "Северен поток" 1 и 2, които свързват Русия с Германия през Балтийско море и са частична собственост на руската компания "Газпром".

Шведските и датските власти също нарекоха взривовете акт на умишлен саботаж. Прокуратурата на Швеция потвърди през ноември, че на "местопрестъплението" на морското дъно, на около 100 метра под повърхността на Балтийско море, близо до датския остров Борнхолм, са открити остатъци от експлозиви и няколко "чужди предмета".

Датските, шведските и германските власти продължават да водят множество разследвания на взривовете.

Преди седмица съвместно разследване на датските, финландските, шведските и норвежките обществени радио и телевизионни оператори установи, че Русия е използвала граждански плавателни съдове, за да събира разузнавателна информация за военната дейност и критичната инфраструктура в Северно море.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG