Връзки за достъпност

Извънредни новини

Швеция откри следи от експлозиви до пробитите газопроводи "Северен поток"


Изтичане на газ от "Северен поток 1" в Балтийско море след инцидента
Изтичане на газ от "Северен поток 1" в Балтийско море след инцидента

Шведските власти откриха следи от експлозиви до пробитите газопроводи "Северен поток", съобщи "Ройтерс".

Шведски прокурор потвърди в петък съмненията за умишлени действия, след като разследващите органи се натъкнаха на следи от експлозиви близо до извадените от строя тръби.

На 26 септември няколко взрива пробиха четири дупки и повредиха газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2". Шведските полиция и прокуратура започнаха разследване за предполагаем саботаж, след като бяха установени данни за мощни експлозии.

Русия обвини разследващите, че целта им е да хвърлят вината върху Москва, макар че засегнатите от инцидента страни не обвиниха директно Кремъл. ЕС обаче изрази позиция, че Русия използва газовите доставки като оръжие срещу Европа заради подкрепата ѝ за Украйна.

Миналия месец министерството на отбраната на Русия обвини за взривовете британския флот, а Лондон отговори, че подобно твърдение не отговаря на истината и има за цел да отвлече вниманието от руските военни провали в Украйна.

Изявлението на шведската прокуратура от петък гласи, че извършеният анализ показва следи от експлозиви върху няколко от обектите, които са били открити на мястото на взривовете. Според разследващите обаче все още е рано да бъдат идентифицирани заподозрени.

Също в петък говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Русия ще изчака пълната оценка на щетите по газопроводите "Северен поток", преди да вземе решение за ремонт, ако изобщо се прави такъв.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG