Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Държавата ще положи всички усилия". Има заподозрени за взрива до кортежа на Гешев 


Иван Демерджиев
Иван Демерджиев

Има заподозрени за взрива, избухнал до кортежа на главния прокурор Иван Гешев в понеделник в района на село Ковачевци. Това каза служебният вътрешен министър Иван Демерджиев без да посочва конкретни имена. Той участва в съвещанието на прокуратурата и службите, свикано от премиера Гълъб Донев във вторник.

Според първоначалната информация до пътя между Белчин и София, по който се е връщал кортежът на Гешев от Самоков, е избухнало взривно устройство с около 3 кг тротилов еквивалент и осколки. Разследващите обявиха, че животът на главния прокурор и спътниците му в колата е бил спасен от факта, че той още е ползвал бронирания автомобил, с който беше в Украйна в края на миналата седмица.

"Имаме много насоки, разследването тече, подробности може да изнесе прокуратурата. Очевидно е, че нивото на сигурност на автомобилите, които ползва НСО, трябва да бъде завишено, защото това, което в случая се оказва решаващо, е бронировката на автомобила, използван от главния прокурор. Безспорно е, че НСО трябва да бъде снабдена с надеждни модерни автомобили", коментира Демерджиев.

По думите му "държавата ще положи всички усилия да разкрие извършителите на този акт". Демерджиев добави, че по разследването има много насоки и повече информация може да изнесе прокуратурата.

Непосредствено преди началото на съвещанието в Министерския съвет заместникът на главния прокурор и директор на националното следствие Борислав Сарафов повтори пред медиите позицията на разследващите, че става въпрос за “концентриран, насочен взрив”, който е имал за цел да убие Гешев.

Той посочи, че прокуратурата е потърсила неофициално съдействие от експерт по взривове от Израел, който е потвърдил, че срещу Гешев е извършен опит за покушение.

“Мнението на всички експерти, включително на израелския експерт, е че тези метални сачми са поставени във взрива с идеята да пробият автомобила, неговата бронировка и да убият намиращите се вътре в автомобила”, каза Сарафов.

Той уточни, че вече е установено, че в случая е било използвано самоделно взривно устройство, а не фабрично, което да е било на разположение в армията и да е произведено в някои от нашите оръжейни заводи.

“Това отново говори за максимален професионализъм на този, който е изготвил взривното вещество. Очевидно взривът е задействан чрез електронно взривяване. Взривът е бил от минимум 3 кг тротил”, добави Сарафов, който отрече колегите му да са намирали второ взривно устройство по алтернативен маршрут за движение на кортежа на главния прокурор.

“В България отдавна не е имало атентат, който да е с взривно устройство. Дали у нас има сапьори, които са подготвени да изготвят подобно взривно устройство не се наемам да твърдя. Възможно е да са българи, възможно е да са и чужденци”, коментира още шефът на следствието.

По-рано във вторник неговият заместник Ясен Тодоров свърза мотивите за нападението срещу Гешев с лансираните от някои политически сили идеи за механизъм за контрол и независимо разследване на главния прокурор, за който от години настоява Брюксел.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG