Връзки за достъпност

Извънредни новини

Още руски военни кораби са забелязани до "Северен поток" дни преди експлозиите


Руски военни хеликоптери летят над военноморски кораби на Балтийския флот в река Нева по време на репетиция за парада за Деня на военноморските сили в Санкт Петербург, Русия. Архивна снимка от 28 юли 2017 г.
Руски военни хеликоптери летят над военноморски кораби на Балтийския флот в река Нева по време на репетиция за парада за Деня на военноморските сили в Санкт Петербург, Русия. Архивна снимка от 28 юли 2017 г.

Кораби на руския военен флот многократно са били в близост до тръбопроводите "Северен поток" край бреговете на Дания и Швеция, дни преди мистериозна експлозия. Това сочат нови разкрития на консорциум от скандинавски новинарски организации, публикувани в сряда.

През септември 2022 г. газопроводът "Северен поток", предназначен да пренася газ от Русия до Европа, беше взривен. В изявления на НАТО тогава беше съобщено, че течовете от двата руски газопровода "Северен поток" - в датски и шведски води на Балтийско море, са резултат от "умишлени, безразсъдни и безотговорни актове на саботаж".

В четвъртък датският вестник Dagbladet Information първи съобщи, че датски патрулен кораб е засякъл руски военен кораб, който е специално оборудван за дълбоководни дейности, в близост до газопровода "Северен поток" четири дни преди той да бъде взривен.

В новия доклад, публикуван в сряда от финландската медийна корпорация Yle, норвежката NRK, датската DR и шведската SVT, се казва, че няколко кораба на руския флот, снабдени с водолазно или подводно оборудване, са били видени близо до експлозиите пет дни преди това.

Сред корабите е бил руският военноморски изследователски кораб "Сибиряков", влекач и друг руски военен кораб. Съобщава се, че влекачът, наречен SB-123, е пристигнал на 21 септември - пет дни преди експлозията, и е останал там цялата нощ, преди да отплава обратно към Русия.

Експлозиите в Балтийско море станаха на повече от 100 метра под повърхността. Изградените от Русия тръбопроводи, предназначени да доставят руски природен газ директно в Германия, не са били използвани по това време, но остатъчният газ избликна на повърхността.

Първоначално подозренията паднаха върху Русия. Американски служители нарекоха взривовете саботаж, а европейските власти по-късно казаха, че сложността на инцидента сочи към държава с достъп до сложно водолазно оборудване и детонатори.

Москва обвини Великобритания и западните държави в намеса.

През последните месеци германски следователи претърсиха круизна яхта, наета от германско пристанище, която може да е била близо до мястото на взривовете. Подозренията им са, че "въпросният плавателен съд може да е бил използван за транспортиране на взривни устройства".

Според германски медии някои от хората, които са наели яхтата, може да са показали украински паспорти за идентификация. Германските медии съобщиха също, че неназована западна разузнавателна агенция е съобщила на европейските служби за сигурност, че украинска група командоси е отговорна за взрива.

XS
SM
MD
LG