Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Сега е време за тяхната отговорност". Кирил Петков изброи три варианта пред ГЕРБ


Преговорите с ГЕРБ, които ПП-ДБ проведоха, водени от Асен Василев и Кирил Петков (в средата) не доведоха до успех
Преговорите с ГЕРБ, които ПП-ДБ проведоха, водени от Асен Василев и Кирил Петков (в средата) не доведоха до успех

Съпредседателят на коалицията "Продължаваме промяната"-"Демократична България" (ПП-ДБ) Кирил Петков отчете какво е направила тя в неуспешните опити за съставяне на правителство и каза, че сега пред ГЕРБ има три възможности.

Преговорите между първите две политически сили преди връчването на първия мандат не успяха, след като от ПП-ДБ категорично отказаха подкрепа за кабинет с мандата или участието на ГЕРБ. Те от своя страна не одобриха проектокабинета на ПП-ДБ, в който не бяха включени техни представители. Не харесаха и управленската им програма.

Заради това партията на Бойко Борисов започна разговори с останалите парламентарно представени партии. В четвъртък депутати от ГЕРБ проведоха срещи с ДПС, БСП и "Има такъв народ", а в петък ще се срещне и с "Възраждане".

Борисов каза, че партията му няма да прави коалиция с ДПС и БСП, а ще търси подкрепя от тях, за да състави "кабинет от личности".

Междувременно Петков излезе с позиция във Фейсбук профила си, в която се изброява какво са свършили до момента от ПП-ДБ:

- предложението за ротационен принцип за председател на НС,

- законодателна програма, начело с механизма за контрол над главния прокурор и създаване на антикорупционната комисия, която ГЕРБ прие

- управленска програма за 18 месеца, която може да заведе България до Шенген и Еврозоната, и усвояването на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост.

- предложението за кабинет начело с акад. Денков, "български учен в топ 1% в целия свят, както и експерти като проф. Тагарев в отбраната".

Според Петков пред ГЕРБ сега има няколко възможности. По думите му Вариант А е ГЕРБ да подкрепят това правителство и да контролират изпълнението на програмата му през парламента, и така да бъдат част от решението България да бъде една нормална европейска държава.

"Вариант Б: ГЕРБ могат да се върнат назад в годините на задкулисието, да потърсят подкрепа от ДПС, БСП и ИТН, знаейки много добре, че трябва да се съобразяват със студения резерв на г-н Доган, да работят в тясно сътрудничество с г-н Пеевски, да обсъждат евроатлантическите си политики с БСП, а може би и с "Възраждане", допълва Петков.

По думите му това може да бъде наречено правителство на малцинството на ГЕРБ с ключовата подкрепа на ДПС и помощ от другите партии.

Вариант В, според Петков, е ГЕРБ да предпочетат избори - "реално обаче това пак ги води до план Б с ДПС, просто преговорите ще се водят по тениски заради по-горещото време, защото разпределеното на силите ще е фундаментално същото".

Тук просто президентът ще е имал още 3 месеца да управлява, допълва един от лидерите на ПП.

"Сега е време за тяхната отговорност - решение, което или ще придвижи държава напред или ще се върнем в тъмните години на корупцията и евразийско управление", казва в заключение Кирил Петков за възможностите пред ГЕРБ.

Междувременно, след срещите с ДПС, БСП и ИТН, ГЕРБ допусна провеждането на още един кръг от разговори по управленската си програма с ПП-ДБ. Председателят на ПГ на партията Десислава Атанасова съобщи, че от формацията са поискали да я обсъдят.

Президентът Румен Радев все още не е съобщил кога ще връчи първия мандат, но каза, че това ще стане скоро. Той трябва да бъде получен от кандидат-премиер на първата политическа сила - ГЕРБ. В срок от една седмица партията трябва да предложи проектоправителство или да върне мандата неизпълнен. Ако се случи вторият вариант, държавният глава ще даде втория мандат на ПП-ДБ.

Междувременно депутати от коалицията поискаха от ГЕРБ да направи всичко възможно да не бъде допусната скритата приватизация на Пловдивския панаир от бизнесмена Георги Гергов.

Това стана възможно, след като Община Пловдив не обжалва решението на Окръжен съд - Пловдив, според което увеличението на капитала на общинско-частното дружество "Пълдин туринвест" с акциите на община Варна в Пловдивския панаир е било законно. Дружеството е на бившия местен лидер на БСП и почетен консул на Русия Гергов.

"Настояване към ГЕРБ, към нейните кметове и във Варна и Пловдив, към общинските съвети на ГЕРБ, към председателя на партия ГЕРБ. Направете необходимото, за да запазим Пловдивския панаир такъв, какъвто трябва да бъде - част от България, а не скришом приватизиран", каза на брифинг в парламента Даниел Лорер.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG