Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руските служби са организирали протести в западни градове, твърдят издания


Сблъсъци по време на протестите срещу пенсионната реформа във Франция.
Сблъсъци по време на протестите срещу пенсионната реформа във Франция.

Руските тайни служби организират или проникват в организацията на демонстрации в големи западни градове с цел пропаганда. Това става ясно от публикации на няколко европейски медии, цитирани от ДПА.

Информацията идва от германския „Зюддойче цайтунг“, който в събота писа, че целта на действията на руските служби е да се създадат антиукраински настроения или да се затрудни присъединяването на Швеция към НАТО. Публикацията стъпва на работата на германски и скандинавски радио и телевизионни оператори, френския вестник „Монд“ и шведския „Експресен“.

Те се позовават на изтекли документи, за които твърдят, че са на службите в Русия. Посочва се, че част от механизма е свързан с организиране на антируски митинги в големите европейски градове. На част от тях хора, представящи се за украинци, агитират и срещу турския президент Реджеп Тайип Ердоган, горят Корана и други. Според медиите целта е да се създаде впечатление за широки антиислямски настроения в Европа.

Турция е най-сериозната пречка пред присъединяването на Швеция към НАТО. Анкара има различни претенции към Стокхолм. Най-сериозни са обвиненията за укриване шведска територия на хора, които се смятат за членове на терористични групи.

Други протести, в чиято организация са проникнали руските служби, са срещу недостига на медицински сестри, пенсионната реформа във Франция и промените в климата. Те разпространяват и пропаганда, насочена срещу подкрепата за Украйна.

На протестите в различни страни са използвани и идентични плакати от едни и същи хора. Процесът по разпространението на материалите е бил контролиран от три акаунта в Санкт Петербург.

От началото на войната на Русия в Украйна хибридната война, която Москва води в Европа, многократно беше определяна като сериозна заплаха. В края на април служебният външен министър Николай Милков съобщи за „безпрецедентно увеличаване“ на руски хибридни атаки, насочени към България.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG