Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Тук е непрекъснато рали". Втори ден протести след катастрофата в София убила двама младежи


Стотиици хора се събраха на столичния булевард Сливница за да отдадат почит на загиналите Явор и Ани.
Стотиици хора се събраха на столичния булевард Сливница за да отдадат почит на загиналите Явор и Ани.

Стотици се събраха за втора поредна вечер на бдение и протест в памет на загиналата в катастрофа на столичния бул. "Сливница" двойка.

Със запалени свещи, цветя, едноминутно мълчание и кратко шествие хората почетоха паметта на Явор и Ани. Те бяха убити при катастрофа в понеделник там

Софийската градска прокуратура съобщи, че е обвинила 18-годишен мъж, идентифициран с инициалите А. А. Той е задържан за срок до 72 часа и е обвинен в убийство по непредпазливост.

Жертвите на катастрофата са 22-годишният Явор и 24-годишната Ани. Бащата на загиналия Явор - Павлин Стоянов, каза, че те са били двойка и им е предстояла сватба. Той призова държавата и обществото да спрат войната по пътищата.

"Не ги забравяйте. Спрете тези убийци, да направим нещо, да им покаже, да ги помолим. Спрете ги тези убийства", каза Стоянов във вторник пред Нова телевизия.

Протестиращите поискаха незабавно да се вземат мерки за движението по бул. "Сливница“ и много други големи столични булеварди. "Тук е непрекъснато рали", каза Георги Тодоров, домоуправителят на блока, в който са живели загиналите. Той се намира в непосредствена близост до оживения булевард и мястото на инцидента. .

Тодоров каза, че булевардът "е магистрала" и се използва за гонки постоянно, като се развиват скорости над 120км/ч.

Тодоров поиска органите на реда да засекат нощно време какви скорости се развиват на този конкретен булевард.

Обвиненията

Към този момент на шофьора е повдигнато обвинение, че е причинил по непредпазливост смъртта на двамата пешеходци на пешеходна пътека.

Според наблюдаващия прокурор има достатъчни доказателства, за да се направи обоснован извод, че А. А. е нарушил правилата за движението по пътищата.

Според прокуратурата обвиненият се е движел с несъобразена скорост и не е направил път на пресичащите по обозначена пешеходна пътека Я. С. и А. М..

Разследването по случая продължава.

Версията на защитата

Според адвоката на шофьора Димитър Марковски автомобили в насрещното са ограничили видимостта му и той не е видял пешеходците. По думите на защитника обвиненият няма спомен за скоростта, с която се е движил.

"За съжаление не си е гледал скоростомера. Вниманието му е било съсредоточено в светофарната уредба, което е било жълта, мигаща светлина, защото, знаете, след 12:00 часа няма регулация за светофарните уредби", каза адвокат Марковски.

По повод свидетелските разкази, че шофьорът е бил неадекватен, Марковски каза, че това се дължи не на употреба на наркотици и алкохол, а на шока след катастрофата.

Адвокатът оспори версията на обвинението, че жертвите са блъснати на пешеходна пътека.

“Но неговият спомен е, че този сблъсък е станал не на самата пешеходна пътека, а извън нея, каза Марковски.

Протестите

На протеста в памет на загиналите младежи в понеделник вечерта бяха отправени искания за обезопасяване на пътните платна. Искането е за поставяне на камери, които да доведат до намаляване на скоростта на движение.

Гражданите, които блокираха двата булеварда, казаха, че там се провеждат незаконни гонки.

“Трябва да се спре убийството на пътя. Брат ми щеше да умре на този светофар, мой приятел щеше да умре на този светофар и още хиляди хора. Скоростта е убийствена, нощно време тук се правят гонки, а полицията спи”, каза Стефан Евстатиев, който живее в непосредствена близост.

“Ние не наддаваме глас, когато трябва и ставаме жертва. Всеки ден на някоя улица загива някой, за който всички мълчим”, каза Мариана Вълчева, която също живее наблизо.

Тя добави пред Нова, че живеещите в квартала са в процес на уведомяване на компетентните власти за проблема с липсата на камери и светофари нощем.

Изслушване на министъра

Столични общински съветници поискаха изслушване на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев относно контрола и реда на пътя.

„По искане на кмета, на моя милост и на съветниците от групата на ГЕРБ-СДС, свикваме извънредно заседание на Столичния общински съвет (СОС) този четвъртък“, каза председателят на съвета Георги Георгиев.

Той каза, че министърът на вътрешните работи е поканен на заседанието, за да бъде изслушан за това какво предстои да бъде извършено от МВР, за да се елиминира рискът на пътя и да се осигури безопасна среда за гражданите на София. Георгиев допълни, че е поискал двойно увеличение на патрулните екипи в града.

Катастрофата от нощта в неделя срещу понеделник не е първата в София през последните месеци, при която загиват пешеходци. На 5 юли миналата година две жени бяха убити при катастрофа на столичния бул. "Черни връх". Подсъдимият Георги Семерджиев получи 20 години затвор на първа инстанция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG