Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Някои неща може би трябва да се поправят". Сарафов обмисля да поиска ВСС да освободи заместника му


Борислав Сарафов
Борислав Сарафов

Директорът на Националната следствена служба (НСлС) и заместник на главния прокурор Борислав Сарафов обмисля дали да предложи на Висшия съдебен съвет (ВСС) да освoбоди неговия заместник Ясен Тодоров. Това каза самият Сарафов във вторник пред БНР.

Като причина за това той изтъкна факта, че след взрива до кортежа на главния прокурор Иван Гешев на 1 май Тодоров сам е решавал кога и къде да дава медийни интервюта, без да съгласува изявите си със Сарафов или някого другиго в следствието.

Този коментар на заместника на Гешев е пореден сигнал за напрежение на ръководните нива в държавното обвинение. Пред ден Сарафов изпрати свое изявление до БТА, в което отказа да носи отговорност за това, че е бил подведен от главният прокурор за това, че неговото семейство е присъствало на взрива на 1 май.

Директорът на следствието дори разкритикува Гешев за това, че прокуратурата е “нагазила дълбоко” в политическия терен. Сарафов каза още, че израелският експерт, на чиято преценка се базират твърденията, че взривът е произведен от около 3 кг тротилов еквивалент, е бил доведен от Тодоров по лично разпореждане на самия главен прокурор.

“Не може върху темата - дали семейството на Иван Гешев е било с него в колата при инцидент, да се изгражда истерия. Това не е централна тема. Фактът е, че там е имало хора, чийто живот също е важен... Чест на пагона е да бъдеш морален, етичен, коректен, но това не означава, че се погазват правни норми”, коментира Сарафов във вторник пред БНР.

По думите му никой от колегите му не е нарушил закона, допускайки израелския експерт да направи оглед на мястото на взрива. Сарафов добави, че “ако той притежава такава експертиза, каквато се твърди, той би могъл да има обективен поглед”.

“Обмислям дали да не предложа на ВСС освобождаването на Ясен Тодоров от длъжността зам.-директор на Националната следствена служба... Медийните му изяви са лични, те не се съгласувани с мен или с НСлС”, каза още директорът на следствието.

Сарафов сподели, че вероятно “е назрял моментът” да каже лично на Гешев, че “някои неща може би трябва да се поправят, да се артикулират”.

“Както прокуратурата навлезе в политиката, така и политиката навлезе в прокуратурата. Прокуратурата трябва да промени доста от публичното си говорене, от своя облик, трябва да излезе от парламента и ромските махали, да се върне в съдебните зали. Прокуратурата трябва да излезе от много места”, допълни той.

През последните месеци Гешев направи няколко публични посещения в ромски махали, където държа речи пред местни жители по повод противодействието на престъпността и политическата ситуация в страната. Още от началото на мандата си той е обвиняван, че прави политически изказвания, несъвместими с конституционните му правомощия.

Сарафов разкритикува прекия си ръководител и заради това, че след взрива до кортежа му не се е появил лично сред колегите си, които излязоха пред съдебни палати в страната, за да демонстрират подкрепата си към него.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG