Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата разследва длъжностно престъпление покрай Пловдивския панаир


Кметът на Варна Иван Портних
Кметът на Варна Иван Портних

Апелативната прокуратура във Варна е започнала досъдебно производство за престъпление по служба, свързано с овладяването на Пловдивския панаир. Според Стела Николова, народен представител от "Продължаваме промяната – Демократична България", то е срещу кмета на Варна Иван Портних и е във връзка с бездействието му с връщането на акциите на Пловдивския панаир на държавата.

Това съобщи самата Николова в публикация във Фейсбук в сряда.

Община Варна е собственик на акции от Пловдивския панаир благодарение на решение от 2016 г. на правителството на Бойко Борисов. През 2017 г. обаче Общинският съвет на града гласува акциите да бъдат върнати на държавата. Това така и не се случи, а по-късно даде възможност на бизнесмена Георги Гергов да започне процедура по окончателното овладяване на панаира.

В сряда Стела Николова съобщи, че проверката на прокуратурата срещу кмета Иван Портних е започнала след неин сигнал, че Портних не е изпълнил решението от 2017 г., а Общинският съвет не е избрал представител в общото събрание на "Пловдивски панаир". Николова е подала сигнала още през 2021 г.

"Това дава надежда, че в крайна сметка бездействието на кмета Портних в полза на интересите на Георги Гергов за сметка на общината и държавата ще бъде наказано", написа Николова във Фейсбук.

По думите ѝ при желание, Портних и мнозинството в Общинския съвет (ОС) от ГЕРБ могат незабавно да предприемат действия, като внесат точка в дневния ред на сесия на ОС за връщане на акциите от "Пловдивски панаир" на държавата.

"Призовавам г-н Бойко Борисов, ако не се е отказал и от този кмет на ГЕРБ, да спре да мълчи и да нареди на своите общински съветници да върнат акциите на Пловдивския панаир на Министерството на икономиката", написа още Николова.

Новината идва, след като преди няколко седмици Община Пловдив не обжалва решението на Окръжен съд - Пловдив, което даде възможност на бизнесмена, бивш местен лидер на БСП и почетен консул на Русия Георги Гергов да овладее изцяло Пловдивския панаир. Впоследствие Върховна касационна прокуратура съобщи, че ще извърши проверка по случая.

До включването на Община Варна в процеса по овладяването на панаира от Гергов се стигна след решението на правителството на Бойко Борисов през 2016 г. да се раздели с държавните 49% от Пловдивския панаир. Това стана с решение на Министерски съвет, прието без обсъждане, с което 20 на сто от акциите бяха дадени безвъзмездно на Община Пловдив, а останалите 29 на сто – на Община Варна.

Това разпределяне на дяловете беше посрещнато от обществено недоволство. Впоследствие тогавашният премиер Борисов разпореди Пловдив и Варна да върнат акциите и това беше гласувано с решения на общинските съвети в двата града. Въпреки това кметът на Варна Иван Портних не изпълни решението на Община Варна.

Всички обичат Гергов. Как се случи превземането на Пловдивския панаир
please wait

No media source currently available

0:00 0:20:43 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG