Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът остави в ареста шофьора, предизвикал катастрофа с две жертви на бул. "Сливница" в София


Адриан Антонов
Адриан Антонов

Софийският градски съд (СГС) остави в ареста 18-годишния Адриан Антонов, обвинен за тежката катастрофа на бул. "Сливница" в София на 8 май, при която загинаха двама младежи.

Според експертиза Антонов е карал със 102 км/ч при позволени 50 км/ч. Загиналите са 24-годишната Анна-Мария Милчева и 23-годишния Явор Стоянов. Решението на съда идва, след като близки на жертвите и жители на София в два поредни дни организираха бдение и протест на мястото на катастрофата.

Прокуратурата посочи по време на заседанието в сряда, че ако шофьорът Адриан Антонов остане на свобода, той може да извърши ново престъпление, като съдът се съгласи. Решението му не е окончателно.

Според обвинението Антонов е нарушил редица правила, описани в Закона за движение по пътищата, сред които и че не е намалил скоростта, приближавайки пешеходна пътека.

"Съжалявам много и искам да изкажа своите съболезнования", каза младежът. Адвокатът му Димитър Марковски каза, че обвиняемият се е прибирал към дома си и е бързал да остави бременната си приятелка. Според защитата вероятната причина обвиняемият да не види, че има пешеходци, е била, че на мястото е имало друга кола.

По думите на адвоката Антонов е дал доброволно кръв за проба след съмнения в дрегера, като е доказано, че не е шофирал под влияние на алкохол и наркотици.

Законът предвижда наказание между 3 и 15 години лишаване от свобода, ако бъде признат за виновен.

През последните два дни случаят предизвика протести в столицата. Протестиращите поискаха незабавно да се вземат мерки за движението по бул. "Сливница“ и много други големи столични булеварди. Родители на починали в катастрофи организират трети протест в сряда.

Също така в сряда от от Европейския център за транспортни политики в София съобщиха, че на 21 май от 11:30 ч. ще се проведе национален протест, организиран от родители, загубили децата си вследствие на пътнотранспортни произшествия. Началната точка на протеста ще е пред сградата на Народно събрание, като шествието ще премине през Орлов мост, и ще продължи пред сградата на МВР.

Катастрофата от нощта в неделя срещу понеделник не е първата в София през последните месеци, при която загиват пешеходци. На 5 юли миналата година две жени бяха убити при катастрофа на столичния бул. "Черни връх". Подсъдимият Георги Семерджиев получи 20 години затвор на първа инстанция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG