Връзки за достъпност

Извънредни новини

Евродепутатите подкрепиха присъединяването на ЕС към Истанбулската конвенция. Какво следва от това


Европейският парламент, архивна снимка
Европейският парламент, архивна снимка

Европейският парламент (ЕП) одобри в сряда с голямо мнозинство присъединяването на Европейския съюз (ЕС) към Истанбулската конвенция.

Новината идва, след Европейската комисия (ЕК) предложи присъединяването на ЕС през 2016 г. Ратификацията се забави поради въздържаността на някои държави членки на Съюза. През 2021 г. Съдът на ЕС потвърди, че ЕС може да ратифицира конвенцията с квалифицирано мнозинство, без да има съгласието на всички държави членки.

"Насилието, основано на пола, е най-големият нерешен ежедневен проблем в Европа. Всяка трета жена в ЕС е преживяла физическо и/или сексуално насилие - около 62 милиона жени. Стига толкова", каза полският евродепутат Лукаш Кохут.

"Истанбулската конвенция е призната за най-ефективния инструмент за борба с насилието, основано на пола, тъй като налага конкретни задължения. Чрез присъединяването на ЕС към Истанбулската конвенция ще бъде създаден европейски правен чадър за борба с насилието, който ще защитава жените и момичетата в Европа", добави той.

Шестима български евродепутати са гласували "за", един - "против", трима - "въздържал се", а седем не са участвали в гласуването.

Присъединяването на ЕС към Конвенцията не освобождава останалите шест държави членки от задължението да я ратифицират сами, пише Европейският парламент в прессъобщение.

След гласуването в ЕП Съветът на ЕС гласува присъединяването на Съюза към конвенцията, като това ще бъде окончателната стъпка.

Какво следва от присъединяването

След присъединяването на ЕС конвенцията ще се прилага във всички страни членки, но в ограничена степен. Това беше предвидено в решението на Съда на ЕС от 2021 г., което обхваща сферите на съдебно сътрудничество между страните членки по наказателноправни въпроси, предоставяне на убежище и забрана за връщане, както и установяване на общи правила за институциите и публичната администрация на Съюза.

По въпросите на съдебното сътрудничество по наказателноправни въпроси, убежището и забраната за връщане депутатите гласуваха с 464 гласа "за", 81 гласа "против" и 45 гласа "въздържал се". По въпросите за институциите и публичната администрация на Съюза 472 депутати бяха "за", 62 - "против" и 73 - "въздържал се".

Депутатите, подкрепили присъединяването към конвенцията, призоваха шестте държави в ЕС, които не са ратифицирали документа - България, Чехия, Унгария, Латвия, Литва и Словакия, да го направят незабавно, за да могат да защитават жените в пълния обем на предвиденото в него приложно поле.

Новината за присъединяването на ЕС идва, след като в края на февруари БНР съобщи, че България е заявила "категоричната си позиция срещу Истанбулската конвенция" на Съвета по общи въпроси в Брюксел. По-рано през януари парламентът отхвърли две предложения за законови промени, които целяха по-добра защита на жертвите на домашно насилие.

Преди близо 5 години България отказа да ратифицира конвенцията, след като парламентарно представените тогава партии ВМРО и БСП представиха текста като проводник за прокарване на гей бракове и "трети пол". Конвенцията всъщност споменава само "мъже" и "жени", и няма общо с въпросите на еднополовите бракове.

През 2023 г. БСП започна да събира подписи за организиране на референдум срещу "джендър идеологията". По повод новината за присъединяването на ЕС към конвенцията в четвъртък лидерът на партията Корнелия Нинова призова с декларация българските граждани да подкрепят такъв референдум.

Пълното име на документа е Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени. Това е първият международен текст, който дава правно определение на насилието над жени и установява цялостна рамка от правни и политически мерки за предотвратяване на такова насилие, подкрепа на жертвите и наказване на извършителите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG