Връзки за достъпност

Извънредни новини

Служебният кабинет призова за системна промяна в прокуратурата след искането за освобождаване на Гешев


Премиерът Гълъб Донев посреща граждани в сградата на Министерския съвет в ден на отворените врати, 13 май

Представители на служебната власт настояха акцентът в съдебната реформа да е върху прокуратурата, а не върху смяната на главния прокурор.

Премиерът Гълъб Донев и служебните министри на правосъдието и на вътрешните работи Крум Зарков и Иван Демерджиев направиха в събота отделни изявления по темата пред медиите.

Изказванията им идват, след като в петък шестима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) внесоха искане за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, като по този начин се задейства процедурата по освобождаването му.

Според Донев истинският дебат за съдебната реформа трябва да е свързан с механизмите за контрол на главния прокурор. "Важният проблем и важната тема на дебата е каква реформа да бъде направена. Това не значи в центъра на дебата да бъде личността, а институцията", добави той.

По думите на правосъдния министър Крум Зарков "проблемът с институцията Главен прокурор е системен и решението му трябва да е системно, т.е. законово". "Аз очаквам с нетърпение първото заседание по същество на правната комисия в парламента, където да се разгледа законът за отговорност и отчетност на главния прокурор", каза още той.

Според вътрешния министър Иван Демерджиев в искането на оставката на Гешев от прокурори има "изключително много политически привкус".

Искането на Прокурорската колегия на ВСС дойде ден след като кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел каза, че първата цел на евентуален неин кабинет ще бъде смяна на главния прокурор.

Прокурорите от района на Апелативната прокуратура в София също поискаха оставката на Гешев. По-рано прокурори от същата структура излязоха на протест в подкрепа на Гешев.

Настоящият състав на ВСС два пъти отхвърля предложения за освобождаването на главния прокурор. Първо бившият служебен правосъден министър Янаки Стоилов внесе такова искане, но то изобщо не беше подложено на гласуване. След него и Надежда Йорданова направи подобно предложение, но то беше отхвърлено.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG