Връзки за достъпност

Извънредни новини

Изборите в Турция: Рекорден брой жени са избрани за депутати

На 14 май в Турция има избори за президент и парламент. Обединената опозиция се изправя срещу блока на Реджеп Тайип Ердоган, който управлява в последните 20 години.

Най-важното до момента:

  • Първите резултати показват преднина за Ердоган;
  • Той обаче получава под 50% от гласовете;
  • Това значи балотаж с кандидата на опозицията Кемал Кълъчдароглу;
  • Опозицията твърди, че нейният кандидат води.
18:19 14.5.2023

Над 1,7 млн. турски граждани в чужбина вече гласуваха

Над 1,7 млн. турски граждани в чужбина вече изпратиха своя глас по пощата. Гласуването за избирателите зад граница приключи във вторник, 9 май.

Около 3,4 млн. турски граждани в чужбина имат право на глас в изборите в Турция. Най-много са те в Германия.

Върховната избирателна комисия в Турция съобщи, цитирана от местни медии, че активността сред избирателите в чужбина е била по-висока отколкото на предишните избори. Тогава гласуваха 1,4 млн. турски граждани зад граница.

Преброяване на гласовете от чужбина в неделя, 14 май
Преброяване на гласовете от чужбина в неделя, 14 май

18:03 14.5.2023

За какво гласуват хората в Турция

Изборите на 14 май са за президент и за депутати. Двата избора се провеждат паралелно и избирателите получават две отделни бюлетини. Около 64 милиона турски граждани имат право на глас.

Избирателите трябва да решат кой ще бъде президент на Турция за следващите пет години. В момента Турция е президентска република и голяма част от властта е концентрирана в президентската институция.

За да бъде избран, един кандидат трябва да получи над 50% от гласовете. Ако никой не събере достатъчно гласове на първи тур, ще се проведе балотаж.

Гласоподавателите в Турция трябва да определят и състава на 600-местния парламент. Мнозинството там е определящо за законите, които ще се приемат. Опозицията обещава да върне водещата роля на парламента, ако спечели.

За да влезе една партия в парламента, трябва да получи поне 7% подкрепа или да участва в коалиция, която минава този праг. За независимите кандидати няма такова ограничение.

Много анализатори определят изборите като исторически, защото има шанс да приключи дългото управление на Ердоган.

17:33 14.5.2023

Секциите затвориха. В някои градове има опашки от желаещи да гласуват

Изборните секции в Турция затварят в 17 часа местно време. Пред някои от тях обаче се извиха има дълги опашки от желаещи да гласуват, съобщиха световните агенции.

По закон трябва да бъде разрешено да гласуват на всички, дошли пред секциите преди 17 часа. Адвокатската колегия в Истанбул припомни, цитирана от Ал Джазира, че председателите на секционните комисии трябва да съберат личните документи на всички, които се редят пред секциите в 17 часа, и да им разрешат да гласуват.

След края на изборния ден действа забрана за публикуване на резултати от изборите за президент и парламент в медиите в Турция. Тя е пълна до 18 часа и частична до 21 часа. След това се очаква публикуването на първите резултати.

Върховната избирателна комисия ще публикува официалните резултати до три дни след вота.

Опашка от желаещи да гласуват в Анкара
Опашка от желаещи да гласуват в Анкара

12:57 14.5.2023

На 14 май в Турция се провеждат избори за президент и парламент, определяни от много анализатори като най-важните и оспорвани избори в страната за последния половин век.

Изборният ден започва в 08:00 ч. и приключва в 17:00 ч. българско време.

XS
SM
MD
LG