Връзки за достъпност

Извънредни новини

Изборите в Турция: Рекорден брой жени са избрани за депутати

На 14 май в Турция има избори за президент и парламент. Обединената опозиция се изправя срещу блока на Реджеп Тайип Ердоган, който управлява в последните 20 години.

Най-важното до момента:

  • Първите резултати показват преднина за Ердоган;
  • Той обаче получава под 50% от гласовете;
  • Това значи балотаж с кандидата на опозицията Кемал Кълъчдароглу;
  • Опозицията твърди, че нейният кандидат води.
12:57 14.5.2023

На 14 май в Турция се провеждат избори за президент и парламент, определяни от много анализатори като най-важните и оспорвани избори в страната за последния половин век.

Изборният ден започва в 08:00 ч. и приключва в 17:00 ч. българско време.

17:33 14.5.2023

Секциите затвориха. В някои градове има опашки от желаещи да гласуват

Изборните секции в Турция затварят в 17 часа местно време. Пред някои от тях обаче се извиха има дълги опашки от желаещи да гласуват, съобщиха световните агенции.

По закон трябва да бъде разрешено да гласуват на всички, дошли пред секциите преди 17 часа. Адвокатската колегия в Истанбул припомни, цитирана от Ал Джазира, че председателите на секционните комисии трябва да съберат личните документи на всички, които се редят пред секциите в 17 часа, и да им разрешат да гласуват.

След края на изборния ден действа забрана за публикуване на резултати от изборите за президент и парламент в медиите в Турция. Тя е пълна до 18 часа и частична до 21 часа. След това се очаква публикуването на първите резултати.

Върховната избирателна комисия ще публикува официалните резултати до три дни след вота.

Опашка от желаещи да гласуват в Анкара
Опашка от желаещи да гласуват в Анкара

18:03 14.5.2023

За какво гласуват хората в Турция

Изборите на 14 май са за президент и за депутати. Двата избора се провеждат паралелно и избирателите получават две отделни бюлетини. Около 64 милиона турски граждани имат право на глас.

Избирателите трябва да решат кой ще бъде президент на Турция за следващите пет години. В момента Турция е президентска република и голяма част от властта е концентрирана в президентската институция.

За да бъде избран, един кандидат трябва да получи над 50% от гласовете. Ако никой не събере достатъчно гласове на първи тур, ще се проведе балотаж.

Гласоподавателите в Турция трябва да определят и състава на 600-местния парламент. Мнозинството там е определящо за законите, които ще се приемат. Опозицията обещава да върне водещата роля на парламента, ако спечели.

За да влезе една партия в парламента, трябва да получи поне 7% подкрепа или да участва в коалиция, която минава този праг. За независимите кандидати няма такова ограничение.

Много анализатори определят изборите като исторически, защото има шанс да приключи дългото управление на Ердоган.

18:19 14.5.2023

Над 1,7 млн. турски граждани в чужбина вече гласуваха

Над 1,7 млн. турски граждани в чужбина вече изпратиха своя глас по пощата. Гласуването за избирателите зад граница приключи във вторник, 9 май.

Около 3,4 млн. турски граждани в чужбина имат право на глас в изборите в Турция. Най-много са те в Германия.

Върховната избирателна комисия в Турция съобщи, цитирана от местни медии, че активността сред избирателите в чужбина е била по-висока отколкото на предишните избори. Тогава гласуваха 1,4 млн. турски граждани зад граница.

Преброяване на гласовете от чужбина в неделя, 14 май
Преброяване на гласовете от чужбина в неделя, 14 май

18:35 14.5.2023

Броенето на гласовете започна

Броенето на гласовете на изборите за президент и парламент в Турция започна.

Двамата основни кандидати за държавен глава Реджеп Тайип Ердоган и Кемал Кълъчдароглу призоваха наблюдателите на вота от своите партии да следят процеса.

“Сега, както винаги, е време твърдо да защитаваме бюлетините. Докато резултатите не са финализирани, ще защитаваме волята на народа си”, написа Ердоган в Туитър.

“Искам да прзова нашите герои на демокрацията: никога не оставяйте урните, без значение какво става, докато окончателният и подписан протокол не е предаден”, написа Кълъчдароглу в социалната мрежа.

Броене на гласове в секция в Диарбекир
Броене на гласове в секция в Диарбекир

19:03 14.5.2023

Кои са кандидатите за президент

Реджеп Тайип Ердоган е настоящият президент на Турция и кандидат за следващ мандат. Той започва политическата си кариера като кмет на Истанбул. През 2003 г. става премиер на страната след победата на неговата Партия на справедливостта и развитието (AKP) и остава на поста в продължение на 11 години. През 2014 г. е избран за президент и е на поста до момента. Управлението му е свързано с нарушаване на свободата на словото и репресии срещу негови политически противници.

Сега Ердоган е кандидат на т.нар. Републикански алианс. Ако спечели изборите, това ще бъде третият му мандат като президент. Това противоречи на конституцията на Турция, която допуска един човек да бъде на поста не повече от два мандата. Избирателната комисия обаче реши, че ще брои мандатите от въвеждането на президентската република през 2018 г. и Ердоган се кандидатира отново.

Кемал Кълъчдароглу е кандидат за президент на Националния алианс, който се състои от шест опозиционни партии, и е основният опонент на Ердоган на изборите. Той е председател на Републиканската народна партия от 2010 г.

Основното предизборно обещание на Кълъчдароглу е да върне парламентарното управление в Турция. Той се противопоставя на концентрирането на властта около Ердоган.

Синан Оган е кандидат на националистическия Алианс на предците. Смята се, че няма шансове за победа, но кандидатурата му може да отклони част от националистическия вот.

Имаше и четвърти кандидат за президент - Мухарем Индже, но той се оттегли няколко дни преди изборите след скандали.

Бюлетина за президентските избори в Турция
Бюлетина за президентските избори в Турция

19:19 14.5.2023

Ердоган има преднина, показват първите резултати

Действащият президент Реджеп Тайип Ердоган води на изборите в Турция при преброени 9,1% от бюлетините. Това показват първите резултати, съобщени от турската телевизия Хабер Тюрк (HaberTurk) и цитирани от Ройтерс.

Според тях Ердоган води с 59.47%, а основният му опонент Кемал Кълъчдароглу е втори с 34,79% от гласовете. Тези резултати са съобщени при малък брой преброени гласове (9,1%) и може да се променят значително.

Първите резултати бяха публикувани часове по-рано от очакваното, защото Върховната избирателна комисия отмени забраната за съобщаване на резултати по-рано. Преди изборния ден беше обявено, че тя ще е в сила до 21 часа местно време, но беше отменена още в 18:30 часа.

19:50 14.5.2023

Кои партии участват в изборите за парламент

В неделя в Турция се провеждат и парламентарни избори. От резултатите ще зависи дали бъдещият президент ще има подкрепа в парламента.

Общо 26 партии, част от тях обединени в коалиции, участват в изборите, но в парламента ще влязат само тези, които получат над 7% от гласовете. Това са основните формации:

Републиканският алианс представлява настоящото парламентарно мнозинство. Водеща роля в него има Партията на справедливостта и развитието (AKP) на Ердоган. Участват също дългогодишният ѝ коалиционен партньор Партията на националистическото действие (MHP), ислямистката и ултранационалистическа Партия на великото единство и ислямистката Партия на новото благоденствие. Кандидати от други по-малки партии също са в листите на алианса.

Националният алианс обединява шест основни опозиционни партии, които са обединени около целта да върнат парламентарното управление в Турция в противовес на президентската република, въведена от Ердоган. Водеща роля има лявоцентристката Републиканската народна партия (CHP). В алианса влизат още националистическата Партия на доброто (IYIP), Партията на бъдещето и Партията на демокрацията и прогреса, основани от бивши членове на партията на Ердоган, и Партията на щастието, която има ислямисти корени.

Алиансът на труда и свободата се състои от Зелената партия и Турската работническа партия. Кандидатите на прокюрдската Демократична партия на народите (HDP) - третата най-голяма опозиционна партия - участват в листите на тази коалиция заради решение на местния конституционен съд, което ѝ пречи да се яви пряко.

Бюлетината за парламентарните избори в Турция
Бюлетината за парламентарните избори в Турция

20:03 14.5.2023

Опозицията призова да не се вярва на първите резултати, публикувани от държавните медии

Основната опозиционна партия изрази оптимизъм за резултатите от изборите в Турция и призова избирателите да не вярват на първите резултати, публикувани от държавната Анадолска информационна агенция.

“Картината засега е доста положителна”, каза Фаик Озтрак от Републиканската народна партия на Кемал Кълъчдароглу.

Той обвини Анадолската агенция, че “провежда операция, на която не трябва да се вярва” и призова хората да не вярват на първите резултати, които тя ще публикува.

Би Би Си отбелязва, че първите данни идват от малките населени места, където има по-малко избиратели и бюлетините се броят по-бързо. Там подкрепата за Ердоган и партията му традиционно е висока.

20:56 14.5.2023

Резултатите на две агенции дават преднина за Ердоган

Турските медии публикуват различаващи се резултати от изборите за президент.

Според държавната Анадолска агенция настоящият президент Реджеп Тайип Ердоган води с 51,9% от гласовете пред основния опозиционен кандидат Кемал Кълъчдароглу, който получава 42,3%. Данните са при 54% обработени бюлетини.

По-рано в неделя опозицията призова да не се вярва на данните, публикувани от Анадолската агенция.

Частната новинарска агенция Анка, смятана за близка до опозицията, също дава преднина за Ердоган, но с много по-малка разлика - 47,4% срещу 46,8% за Кълъчдароглу, съобщи Би Би Си.

Британската обществена медия отбелязва, че първите данни идват от населените места, където подкрепата за Ердоган и партията му традиционно е висока.

21:07 14.5.2023

Опозицията твърди, че Кълъчдароглу води на изборите, противно на официалните резултати

Опозицията твърди, че нейният кандидат Кемал Кълъчдароглу води на изборите в Турция. Това противоречи на неокончателните официални резултати, които дават преднина на действащия президент Реджеп Тайип Ердоган.

Кандидатът за президент от опозиционния Национален алианс Кемал Кълъчдароглу публикува първия си коментар в Туитър: “Водим” - твърдение, което се разминава с официалните резултати до момента.

Кметът на Анкара Мансур Яваш, който е кандидат за вицепрезидент на Кълъчдароглу, каза че опозиционният кандидат води. Той отново постави под въпрос достоверността на резултатите, които публикува държавната Анадолска агенция.

"Ние имаме истинската информация в момента", каза Яваш пред репортери, цитиран от Би Би Си. Кълъчдароглу "води пред опонента си", добави той.

Опозицията мобилизира около 500 000 наблюдатели на изборите в цялата страна и разчита на тях за временните резултати.

Кметът на Анкара Мансур Яваш и кметът на Истанбул Екрем Имамоглу
Кметът на Анкара Мансур Яваш и кметът на Истанбул Екрем Имамоглу

21:24 14.5.2023

Партията на Ердоган отхвърли обвиненията в изкривяване на временните резултати от изборите

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (AKP) отхвърли твърденията за липса на достоверност на публикуваните от държавната Анадолска агенция резултати от изборите в Турция.

Според тях действащият президент Реджеп Тайип Ердоган води, но опозицията твърди, че нейният кандидат има преднина и призова да не се вярва на данните на агенцията.

“Броенето на гласовете продължава прозрачно”, каза говорителят на партията на Ердоган Омер Челик, цитиран от Би Би Си. “Това, което трябва да направим сега, е да чакаме резултатите.”

По думите му твърденията, че държавната новинарска агенция изкривява резултатите са “незачитане на националния суверенитет.”

21:59 14.5.2023

Един от основните въпроси е как ще се отразят резултатите от изборите в Турция на геополитическата ориентация на страната. Експерти казват, че победа на Кемал Кълъчдароглу би била тежко поражение за руския президент Владимир Путин. Дали обаче може да е достатъчна, за да има по-значителна промяна в политиката на Турция спрямо Русия?

22:25 14.5.2023

Ердоган води, но преднината му намалява. Гласовете от големите градове ще решат изборите

Преднината на настоящия президент Реджеп Тайип Ердоган в президентските избори намалява. Това показват резултатите при преброени според 72% от бюлетините, съобщи държавната телевизия ТРТ Хабер (TRT Haber), цитирана от БТА.

Според последните данни Ердоган получава 51,12% от гласовете, а основният му опонент Кемал Кълъчдароглу получава 43,05% от гласовете.

Тези данни обаче не са окончателни и може да се променят, когато бъдат преброени и останалите бюлетини. Решаваща тежест ще имат трите мегаполиса Истанбул, Анкара и Измир, посочва Би Би Си.

Там броенето върви по-бавно заради големия брой на гласувалите и са преброени около половината от гласовете. Истанбул има население от 16 млн. души, а в Анкара и Измир - живеят още общо 10 млн. души. И в трите опозицията има голяма подкрепа, като по данни, цитирани от Би Би Си, опозиционният кандидат води в Истанбул и Измир, а разликата му с Ердоган в Анкара е минимална.

Турските медии публикуваха и резултати от парламентарните избори при около 70% преброени бюлетини. Според тях за управляващата Партия на справедливостта и развитието на Ердоган са гласували 37,8% от избирателите, а за основия ѝ коалиционен партньор Партия на националистическото действие - 11,7%. Основната опозиционна Републиканска народна партия на Кълъчдароглу получава подкрепата на 22,6% от гласувалите, а партньорите ѝ от Партията на доброто - 9,8%.

Ако резултатите се запазят, партията на Ердоган и партньорите ѝ ще имат мнозинство в парламента.

22:50 14.5.2023

Защо целият свят следи изборите в Турция

Изборите в Турция се възприемат от много анализатори като референдум за управлението на Реджеп Тайип Ердоган. Той е на власт от 20 години - първо като премиер, а после като президент - и определя турската вътрешна и външна политика.

Един от основните въпроси ще бъде какво ще бъде отношението на Турция към разширяването на НАТО след изборите. Под управлението на Ердоган Анкара допусна членството на Финландия в алианса, но блокира присъединяването на Швеция.

Друг основен въпрос ще са отношенията с ЕС. Опозицията вече постави като свой приоритет възобновяването на преговорите за членството на Турция в Съюза. Те бяха де факто прекъснати по време на управлението на Ердоган, а една от причините да няма движение в тази посока е прокопаването на върховенството на правото и репресиите срещу политическите противници на Ердоган след опита за преврат от 2016 г.

Трети ключов въпрос са отношенията на Турция с Русия. Ердоган поддържа близки контакти с руския президент Владимир Путин и двете страни обявиха сътрудничество по няколко проекта в енергетиката. Русия добри съобщи, че иска да направи Турция хъб за руския газ. В същото време Ердоган се опитва да посредничи между Русия и Украйна от началото на руската агресия, като едновременно с това изрази подкрепа за териториалната цялост а Украйна.

23:19 14.5.2023

Ердоган призова да не обявяват резултати "прибързано"

Настоящият президент на Турция и кандидат за трети мандат Реджеп Тайип Ердоган каза, че бързането да се обявяват и коментират резултати, докато броенето на бюлетините все още продължава, е равносилно на “узурпиране на волята на народа”

“Докато изборите се проведоха в такава положителна и демократична атмосфера и преброяването на гласовете все още продължава, опитът да се обявят резултати прибързано означава узурпиране на националната воля”, написа Ердоган в Туитър в първия си коментар след края на изборния ден.

Думите му изглеждат като реакция на твърденията на опозицията, че нейният кандидат води, въпреки че официалните резултати до момента показват обратното.

23:34 14.5.2023

Избирателната комисия отхвърли обвиненията, че бави резултатите

Председателят на турската Върховна избирателна комисия Ахмет Йенер съобщи, че до момента са преброени 47,08% от бюлетините в Турция и 12,6% от бюлетините от чужбина.

В краткото си изявление, цитирано от Би Би Си, той отхвърли обвиненията, че Комисията забавя публикуването на резултатите умишлено. Йенер не отговори на въпроса кой кандидат води според резултатите от преброените до момента бюлетини.

По-рано опозицията критикува Комисията за това, че не предоставя резултати достатъчно бързо.

23:57 14.5.2023

Резултатът на Ердоган падна под 50%. Очаква се балотаж

Действащият турски президент Реджеп Тайип Ердоган вече има под 50% подкрепа на изборите, показват последните данни на държавната Анадолска агенция при преброени 92% от бюлетините. Ако този резултат се запази, това значи, че ще има балотаж.

Данните показват, че Ердоган води с 49,73%, а основният му опонент Кемал Кълъчдароглу е втори с 44,51%. Ако никой от кандидатите не събере над 50% от гласовете на първия тур на изборите за президент, ще има балотаж на 28 май.

Тези данни не са окончателни и предстои към тях да бъдат добавени още гласове предимно от трите мегаполиса Истанбул, Анкара и Измир.

Опозицията призова хората да не вярват на данните на Анадолската агенция. Нейни представители твърдят, че Кълъчдароглу води пред Ердоган.

08:17 15.5.2023

Президентът ще бъде избран след балотаж

Настоящият президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще се яви на балотаж с основния опозиционен кандидат Кемал Кълъчдароглу. Това показват предварителните резултати от изборите в неделя.

09:35 15.5.2023

За Ердоган са гласували 49,34 на сто от избирателите, според обработени 99,9 на сто от бюлетините

За настоящия президент Реджеп Ердоган са гласували 49,34 на сто от избирателите, съобщи държавната турска телевизия ТРТ. Това показват данни от обработени 99,9 на сто от бюлетините след състоялите се в неделя президентски избори в Турция.

За основния съперник на Ердоган – Кемал Кълъчдароглу, кандидат на опозиционния Национален алианс, са гласували 44,99 на сто от избирателите. Разликата между двамата е малко под 4,5 на сто. Третият кандидат на Алианса АТА Синан Оган получи 5,23 процента подкрепа от гласоподавателите.

За да спечели на първия тур, кандидатът трябва да получи 50 процента плюс един глас. На 28 май се очертава да се проведе втори тур на президентските избори.

Все още продължава преброяването на гласовете от чужбина. Повече от половината - 55,36 на сто от гражданите на страната, живеещи извън нея, са подкрепили Ердоган, сочат данни на Висшата избирателна комисия на Турция, публикувани от държавната Анадолска агенция. За кандидата на опозицията Кемал Кълъчдароглу са гласували 41,26 процента от турската диаспора. Кандидатът на Алианса АТА Синан Оган е събрал подкрепа от 2,20 процента.

Заредете още

XS
SM
MD
LG