Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мария Габриел ще предложи експертно правителство за една година


Десислава Атанасова, Бойко Борисов, Мария Габриел
Десислава Атанасова, Бойко Борисов, Мария Габриел

Номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел каза на брифинг, че в понеделник сутринта ще предложи експертно правителство със срок от една година на основа на приоритети.

По-късно в 15 ч. в понеделник държавният глава Румен Радев ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС.

Габриел каза още, че ГЕРБ ще разговаря с всички партии, освен с "Възраждане". "Всички разговори бяха публични, затова казвам, че утре ще поканим БСП. С тях имаме най-големи различия, но искам да продължа да вярвам, че всички заедно ще работим за бъдещето на България", каза Габриел.

"Следващата стъпка, разговори за правителство, ще бъде за формата, която изключва думата коалиция. То може да бъде само експертно, с ясни приоритети", добави тя.

По-рано през деня лидерът на БСП Корнелия Нинова съобщи, че Борисов е поканил левицата на среща, която вероятно също ще се проведе в понеделник.

До момента ГЕРБ е получила заявка за подкрепа от ДПС. "Има такъв народ" (ИТН) не отказа подкрепа, но поиска от ГЕРБ ясно очертани мерки и срокове за изпълнението им. Трите партии нямат достатъчно депутати, за да съставят правителство сами.

В ГЕРБ-СДС се срещна с втората политическа сила "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ). Тогава двете коалиции не се договориха за кабинет, като в събота съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков каза, че предстоят вътрешнопартийни срещи, преди ПП-ДБ да каже окончателно "не".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG