Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът допусна вписването на сделката на Гергов за придобиването на Пловдивския панаир


Бизнесменът, бивш местен лидер на БСП и почетен консул на Русия Георги Гергов
Бизнесменът, бивш местен лидер на БСП и почетен консул на Русия Георги Гергов

Окръжният съд в Пловдив допусна вписването на сделката за придобиването на варненските акции в Пловдивския панаир от фирма на бизнесмена Георги Гергов. Вписването в Търговския регистър е последната стъпка, преди той да получи контрол върху Панаира.

Решението е от понеделник и е публикувано на сайта на съда. То е по жалба на фирмата на Гергов „Пълдин туринвест“ срещу отказа за вписване в Търговския регистър на увеличаването на капитала ѝ с акциите на Община Варна в Пловдивския панаир.

В началото на май Агенцията по вписванията отказа да впише увеличението на капитала на „Пълдин туринвест“ с варненските акции от Панаира с мотива, че тяхната оценка от 16 314 400 лв. не е актуална, защото е правена през 2021 г.

С решението си от понеделник съдия Симеон Захариев отменя отказа като незаконосъобразен и задължава Агенцията по вписванията да впише придобиването, в резултат на което Гергов ще получи контрол върху Панаира. В решението се посочва, че то е окончателно и не подлежи на обжалване.

Новината идва, след като преди няколко седмици Община Пловдив не обжалва решението на Окръжен съд - Пловдив, което даде възможност на бизнесмена, бивш местен лидер на БСП и почетен консул на Русия Георги Гергов да овладее изцяло Пловдивския панаир.

Правителството на Бойко Борисов реши през 2016 г. да прехвърли държавните 49% от акциите в Пловдивския панаир на Община Пловдив и на Община Варна. С решение на Министерски съвет, прието без обсъждане, 20 на сто от акциите бяха дадени безвъзмездно на Община Пловдив, а останалите 29 на сто – на Община Варна.

Това разпределяне на дяловете беше посрещнато от обществено недоволство. Впоследствие тогавашният премиер Борисов разпореди Пловдив и Варна да върнат акциите и това беше гласувано с решения на общинските съвети в двата града. Въпреки това кметът на Варна Иван Портних не изпълни решението на Община Варна.

Преди дни депутатката от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Стела Николова съобщи, че Апелативната прокуратура във Варна е започнала разследване за престъпление по служба по неин сигнал за отказа на Портних да изпълни решението на Общинския съвет.

В края на април Върховната касационна прокуратура съобщи, че ще извърши проверка във връзка с придобиването на дялове на Пловдивския панаир от фирмата на Гергов „Пълдин туринвест“.

Всички обичат Гергов. Как се случи превземането на Пловдивския панаир
please wait

No media source currently available

0:00 0:20:43 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG