Връзки за достъпност

Извънредни новини

НСО е похарчила близо 15 000 лв. за охрана на Гешев на почивката му в САЩ през януари 


Една от снимките на Иван Гешев от пътуването му до Вашингтон през януари.
Една от снимките на Иван Гешев от пътуването му до Вашингтон през януари.

Националната служба за охрана (НСО) е похарчила над 14 700 лв., за да охранява главния прокурор Иван Гешев по време на посещението му в САЩ през януари. Това става ясно от отговор на началника на службата Емил Тонев до депутата Ивайло Мирчев, съобщиха от “Демократична България”.

Тогава от кабинета на Гешев съобщиха, че той е поканен "за участие в 71-та Национална молитвена закуска, която се дава от американския президент Джо Байдън". Организаторът на събитието - бившият сенатор Марк Прайър, обаче каза пред Свободна Европа, че българският главен прокурор не е сред поканените.

Впоследствие прокуратурата разпространи снимки на Гешев, от които ставаше ясно, че той се намира на друго събитие във Вашингтон. Неговата заместничка Красимира Филипова пък отговори на въпрос на Мирчев, че пътуването на началника ѝ е било в рамките на негов отпуск и не е финансирано от бюджета на обвинението.

Сега все пак става ясно, че държавата е похарчила средства за него. От отговора на Тонев до Мирчев става ясно, че с въпросните близо 15 000 лв. са осигурени “самолетни билети, хотелско настаняване, дневни пари, медицински застраховки и снимки за визи” на гардове от НСО.

Информацията е предоставена на Мирчев в качеството му народен представител. Той е отправил запитване по темата и по Закона за достъп до обществена информация, като обикновен гражданин, но по него не е получил отговор.

По време на пътуването си до Вашингтон през януари главният прокурор се засече там с депутата от ДПС Хамид Хамид, за чиято визита парламентът беше похарчил 10 000 лв.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG